Har du problem med att genomföra din beställning? Prova att byta din webbläsare!

Skrivbordsbelysning - så här lyckas ni

Begränsad eller rentav dålig belysning på en arbetsplats påverkar oss mer än vi tror. Vanliga komplikationer av dålig belysning är exempelvis trötthet och koncentrationssvårigheter. I takt med att kontor och arbetsplatser blir allt mer flexibla måste även kontorsbelysningen planeras noggrant. Bra skrivbordsbelysning blir därför ofta en viktig faktor och genom att arbeta aktivt med belysningen på kontoret har ni möjlighet att förbättra arbetsmiljön med enkla medel. Här tipsar vi om hur ni lyckas med skrivbordsbelysningen på kontoret.

Så här lyckas ni med belysningen på det moderna kontoret

I dag har de flesta som arbetar på kontor ett höj- och sänkbart skrivbord vid sin plats, och även om det innebär många fördelar för hälsan och arbetsmiljön, kan det innebära att vi behöver tänka om med hur vi planerar belysningen, för nu har vi plötsligt fler faktorer att ta hänsyn till när vi har en mer varierad arbetsposition på kontoret.

1. Satsa på en bra punktbelysning med skrivbordslampor

Bra punktbelysning med exempelvis en skrivbordslampa på varje skrivbord löser vanliga problem som ofta uppstår när en medarbetare växlar mellan att sitta och stå under arbetsdagen. Dessutom får medarbetaren möjlighet att själv styra sin belysning med hjälp av sin skrivbordslampa.

Se vårt utbud av skrivbordslampor.

2. Placera skrivbordslampan rätt

En skrivbordslampa ska bidra med jämn belysning över skrivbordet och för många är det viktigt att kunna rikta och justera ljuset. Bortsett från detta finns det fler saker att tänka på när man ska placera en skrivbordslampa:

 • Ska placeras under ögonhöjd, cirka 40 centimeter ovanför bordsytan, för att undvika att man bländas av lampan.
 • Skriver man mycket för hand är det viktigt att placera lampan rätt så att man inte skuggar sig själv. Är man vänsterhänt ska man ha skrivbordslampan till höger om sig och om man är högerhänt ska man ha den till vänster.

Det har även stor betydelse om ni väljer en skrivbordslampa med symmetriskt eller asymmetriskt ljus, då dessa ska placeras på olika sätt.

 • Skrivbordslampor med asymmetriskt ljus fördelar ljuset jämnt över hela skrivbordsytan och förhindrar bländning. Asymmetriska skrivbordslampor ska placeras rakt ovanför det område man arbetar med och vill lysa upp. Denna typ av skrivbordslampor passar bra vid arbete framför en datorskärm, eftersom ljuset inte riktas och kommer rakt uppifrån.
 • Skrivbordslampor med symmetriskt ljus passar bra om man behöver stark belysning på ett specifikt område eller objekt och bör därför med fördel placeras närmare området som ska belysas jämfört med en lampa med asymmetriskt ljus.

3. Glöm inte allmänbelysningen

Utöver punktbelysningen och skrivbordslampan är det också viktigt med bra allmänbelysning, då dålig allmänbelysning kan leda till besvär som huvudvärk, koncentrationssvårigheter och trötthet. Försök därför att:

 • Ha en jämn belysning på hela arbetsytan.
 • Undvika bländande ljus.

Genom att välja bra taklampor som ger en jämn belysning på hela kontoret kan ni lyckas med allmänbelysningen. Det finns till exempel smarta lösningar med taklampor som fästes ovanför varje skrivbord, så medarbetaren själv kan avgöra hur stark takbelysningen bör vara. Se exempelvis den här lampan från PC Linear. Den här typen av lampa är en praktisk lösning vid höj- och sänkbara skrivbord, eftersom man inte behöver ta hänsyn till någon belysning på skrivbordet eller oroa sig för att lampsladden inte ska räcka när skrivbordet är upphöjt.

Läs mer om att välja rätt belysning på kontor.

Hos oss på DPJ hittar ni ett stort sortiment av kontorsbelysning och det ni behöver för att förbättra belysningen på er arbetsplats. I vårt sortiment hittar ni skrivbordslampor såväl som taklampor, vägglampor och golvlampor med mera. Kontakta oss gärna för mer information om kontorsbelysning eller hur ni kan förbättra belysningen på er arbetsplats!

meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och -inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 5 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler i Stockholm och på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

 • Ergonomiska kontorsmöbler

  Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

 • Skrivbord

  I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

 • Kontorsstolar

  De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

 • Ljudabsorbenter

  Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

DPJ Workspace – kontorsmöbler i butik och webbshop

DPJ har utöver sin onlinebutik även en fysisk butik i Stockholm city där du kan känna på produkterna, och få hjälp med kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensmöbler och allt annat som du behöver för ett välfungerande kontor med bra arbetsmiljö.

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft