Ergonomisk kontorsstol – "bäst i test" och tips

Det finns många olika kontorsstolar för användning i kontorsmiljö. Så vad ska man egentligen välja? Och är det något särskilt man ska tänka på? Ingen specifik kontorsstol är nödvändigtvis den bästa kontorsstolen för alla ändamål, men det finns funktioner som en bra ergonomisk kontorsstol måste ha. För att göra valet enklare för dig har vi tagit reda på vilka ergonomiska kontorsstolar som är bäst i test. Oavsett om du söker den bästa kontorsstolen för ryggen eller den snällaste för plånboken guidar vi dig till de bästa kontorsstolarna 2023.

Går du i tankarna att köpa kontorsstol har du hittat alldeles rätt. I vårt stora test av kontorsstolar tipsar vi om riktiga bästsäljare och saker att tänka på inför valet av kontorsstol. På så sätt blir det lite enklare för dig att hitta den bästa kontorsstolen för just dina behov.

I den här artikeln och guiden kan du läsa om:

 • Ergonomisk kontorsstol – Bäst i test 2023
 • Våra råd inför ditt val av bäst kontorsstol för dig
 • Vad som utmärker en bra ergonomisk stol

Vi listar bästa kontorsstolen 2023 i en ”bäst i test”

Vilken kontorsstol ska man köpa? 

För att ta reda på vilken som är den bästa ergonomiska kontorsstolen satte vi ihop en traditionell testpanel. DPJ:s testpanel arbetar alla administrativt och sitter ner minst sex timmar om dagen. De fick i uppdrag att testa 12 olika ergonomiska kontorsstolar under tre månaders tid för att ta fram vår bästa kontorsstol 2023.

Bäst i test kontorsstol - resultat
DPJ:s testpanel anser att följande är de bästa ergonomiska kontorsstolarna 2023 för dig som sitter mer än 6 timmar per dag:

Vi rekommenderar några av de bästa kontorsstolarna på marknaden:

 1. Cosm Mid Back - Hela 68% gav denna stol högsta betyg!
  På första plats hittar vi Cosm Mid Back från Herman Miller, med justerbara armstöd.
  Cosm har en smart design som gör att stolen ställer in sig automatiskt utifrån din vikt när du sätter dig i den. Det följsamma sätet består av flexibla elastomerer som reagerar på varje rörelse och den flexibla ramen ger hög rörelsefrihet för hela kroppen. Cosm kräver alltså inga krångliga inställningar och passar dig som vill komma i gång direkt. Detta gör stolen till ett utmärkt alternativ för mötesrum och aktiva kontor där den används av flera personer.  

  - 12 års garanti!
  - Synkrongunga med automatisk inställning av viktmotstånd.
  - Auto-Harmonic Tilt anpassar balans, rörlighet och support automatiskt.
  - Luftigt säte håller kroppen sval.
  - Modern, cool design.

 2. Ergo 312
  Tätt efter Cosm hittar vi Ergo 312 från Direkt Interiör. Detta är ett prisvärt alternativ som ger dig överraskande mycket ergonomi för pengarna. Sitsen är mjuk och behaglig och går att justera i djup, och ryggstödet i mesh kommer utrustat med ett justerbart svankstöd. Även nackstödet och armstöden går att justera vilket ger optimal avlastning av kroppen. Den bekväma synkrongungan håller igång blodflödet och låter dig sitta med pigga ben hela dagen. En värdig tvåa tycker vi på DPJ!

  - Mest prisvärd!

  - 5 års garanti.
  - Synkrongunga med 4 låsbara lägen.
  - Rygg i mesh har svalkande effekt.
  - Hög justerbarhet.

 3. Malmstolen 4000
  På tredje plats finner vi Malmstolen 4000 med Dux-sits.

 En bra kontorsstol som erbjuder mycket god sittkomfort och som balanserar upp kroppen i det läge du önskar. Modell 4000 är en arbetsstol med gunga av knäledsmodell, vilket gör att hela sätet gungar lika mycket, ungefär som en gungstol.

  - 5 års garanti.
  - Gungans hårdhet justeras utifrån din vikt.
  - Steglös inställning av ryggstödets lutning och höjd.
  - Justerbart sittdjup om 8 cm.

  - Kan fås med DUX-sits (rekommenderas).

 4. Håg Capisco 8106
  Det är alltid svårt att välja en 4: a när kampen är så hård. Många i panelen ville ha Håg Capisco 8106 på förstaplatsen. För dig som söker en aktiv sittställning är Håg Capisco 8106 ett riktigt bra alternativ. Den låter dig arbeta dynamiskt och rörligt, men samtidigt i full balans. Den sadelformade sitsen kan justeras och under dagen kan du välja mellan att sitta eller stå, perfekt om du arbetar vid ett justerbart skrivbord.

 5. Herman Miller Aeron
  Sist men absolut inte minst hittar du vår storsäljare Aeron från Herman Miller. Kontorsstolen Herman Miller Aeron är en av vår tids mest kända kontorsstolar. Den lanserades år 1994 och blev snabbt en succé.

  Aeronstolen dominerar valet av kontorsstolar i hela Silicon Valley och ses i nästan varenda musikstudio i USA. I Sverige har vi märkt en stor efterfrågan av denna stol från arbetsplatser som ställer krav på hög ergonomi. Många av kunderna återfinns inom reklambyråer, musikföretag, IT-företag och advokatkontor. Stolen är tillverkad med mycket hög nivå och är en av vår tids mest uppmärksammade kontorsmöbler.

Har du svårt att veta vilken stol som passar dig? Se hela utbudet av våra stolar till kontoret och tveka inte på att kontakta ossvi hjälper dig mer än gärna att hitta rätt kontorsstol!

Detta ska du titta efter när du ska köpa en ergonomisk kontorsstol

Att köpa en ergonomisk kontorsstol kräver en del efterforskning. Här har vi samlat några tips som du kan ha användning av i valet av kontorsstol för att hitta den bästa ergonomiska stolen för dig!

Först och främst bör du fråga dig följande:

 • Hur mycket sitter du i stolen? Fler timmar kräver en bättre kontorsstol.
 • Hur är din nuvarande stol? Vad har varit bra och mindre bra?
 • Hur föredrar du att ha armarna när du arbetar? Vilande direkt på bordet eller på armstöd?

Var varsam mot din kropp, välj en bra kontorsstol

Du har bara en kropp och därför är det viktigt att du tar hand om den. Välj därför en riktigt bra kontorsstol som är ergonomisk och som förebygger belastningsskador. En bra ergonomisk kontorsstol erbjuder hög komfort och låter dig variera arbetspositionen tack vare sina justerbara inställningsmöjligheter. Du ska kunna anpassa stolen efter din vikt och längd, och ska sitta bekvämt med bra stöd för hela kroppen.

Nyttja stolens alla inställningar

Många ställer in sin kontorsstol en gång när den är ny och använder den därefter på samma sätt för alltid – i stället för att ta del av alla de funktioner en bra kontorsstol erbjuder och ändra inställningarna ibland. Kroppen vill ha variation och därför bör du se till att faktiskt nyttja stolens alla inställningar för att hålla en varierad sittställning.

 

5 vanliga funktioner hos en ergonomisk stol – testa alla

 • Justerbar sitshöjd: Stolens sits justeras för att du ska sitta i rätt höjd mot skrivbordet. Dina armar bör vila på skrivbordet.
 • Justerbart rygg- och svankstöd: Ländryggens kurva bör få ett ordentligt stöd från stolen. Du ska kunna justera hela ryggstödet på en ergonomisk stol.
 • Justerbart sitsdjup: Sitsens djup bör gå att justera så att du har ett mellanrum på 5–10 cm mellan knäveck och sitsens främre del.
 • Vinklingsbar sits: Sitsvinkling bör vara möjligt. Att vinkla sitsen framåt kan gynna blodcirkulationen i låren.
 • Gunga med viktmotstånd: Gungans motstånd bör gå att justera utifrån din vikt. 

Lycka till i jakten på din nya kontorsstol!

meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 10 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

Ergonomiska kontorsmöbler

Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

Skrivbord

I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

Kontorsstolar

De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

Ljudabsorbenter

Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

Läs mer

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft