Har du problem med att genomföra din beställning? Prova att byta din webbläsare!

Guiden till en bra, ergonomisk kontorsstol – test och tips

Det finns många olika kontorsstolar för användning i kontorsmiljö. Så vad ska man egentligen välja? Och är det något särskilt man ska tänka på? Ingen specifik kontorsstol är nödvändigtvis den bästa kontorsstolen för alla ändamål, men det finns funktioner som måste finnas i en bra ergonomisk kontorsstol. En bra ergonomisk kontorsstol värd namnet behöver exempelvis låta användaren anpassa stolen efter sin vikt och längd, och ge ett bra stöd för hela kroppen.

Går du i tankarna att köpa kontorsstol har du hittat alldeles rätt. Här tipsar vi om riktiga bästsäljare och saker att tänka på inför valet av kontorsstol, så att du ska hitta den bästa kontorsstolen för dig.

I den här artikeln och guiden kan du läsa om:

 • Ergonomisk kontorsstol – Bäst i test 2022
 • Våra råd inför ditt val av bäst kontorsstol för dig
 • Vad som utmärker en bra ergonomisk stol

Vilken kontorsstol ska man köpa? Vi listar bästa kontorsstolen 2022 i en ”bäst i test”

DPJ:s testpanel arbetar alla administrativt och sitter ner minst 6 timmar om dagen. De fick i uppdrag att testa 12 olika ergonomiska kontorsstolar under 3 månaders tid för att ta fram vår bästa kontorsstol 2022.

Resultat:
DPJ:s testpanel anser att följande är de bästa ergonomiska kontorsstolarna 2022 för dig som sitter mer än 6 timmar per dag:

Vi rekommenderar några av marknadens bästa kontorsstolar:

 1. Malmstolen 4000 - Hela 67 % gav denna stol högsta betyg!
  På förstaplats finner vi Malmstolen 4000 med Dux-sits.

  En bra kontorsstol som erbjuder mycket god sittkomfort och som balanserar upp kroppen i det läge du önskar. Modell 4000 är en arbetsstol med gunga av knäledsmodell, där rörelseaxeln är placerad strax under sätets framkant.

  - Gungans hårdhet kan justeras med hänsyn till användarens längd och vikt.
  - Ryggstödet är steglöst höj- och sänkbart.
  - Steglös lutning av ryggstödet.
  - Stolen är steglöst höj- och sänkbar.
  - Sittdjupsjustering i sex lägen inom ett område av 8 cm.
  - Kan fås med DUX-sits som extra tillbehör (Rekommenderas).

 2. Brizley Repose 600
  En av de bättre ergonomiska kontorsstolarna på marknaden. Testpanelen ansåg att denna stol låg väldigt bra till. Alla kunde hitta en bra sittposition väldigt snabbt.

  Repose 600 är en ergonomisk stol med hög reglerbarhet i ett minimalistiskt paket. Med rena linjer och avskalat utseende är den lätt att placera i olika typer av miljöer. Repose är en bra kontorsstol för ryggen, då den har en generös sits och en helklädd rygg som är väl utformad med inbyggt svankstöd.

  Repose passar på de flesta moderna kontor just för att den erbjuder så många valmöjligheter. Det finns en mängd olika textilier att välja på, och den dekorativa delningen i stolens rygg ger stolen karaktär.

 3. Herman Miller Aeron
  Det är alltid svårt att välja en 3:a när kampen är så hård. Många i panelen ville ha Herman Miller Aeron kontorsstol på förstaplatsen.

  Kontorsstolen Herman Miller Aeron är en av vår tids mest kända kontorsstolar. Den lanserades år 1994 och blev snabbt en succé.

  Aeronstolen dominerar valet av kontorsstolar i hela Silicon Valley och ses i nästan varenda musikstudio i USA. I Sverige har vi märkt en stor efterfrågan av denna stol från arbetsplatser som ställer krav på hög ergonomi.

  Många av kunderna återfinns inom b.la. reklambyråer, musikföretag, IT-företag och advokatkontor.
  Stolen är tillverkad med mycket hög nivå och är en av vår tids mest uppmärksammade kontorsmöbler.

 4. Håg Capisco 8106
  Sist men absolut inte minst hittar du vår storsäljare Håg Capisco 8106.

  För dig som söker en aktiv sittställning är Håg Capisco 8106 ett riktigt bra alternativ. Den låter dig arbeta dynamiskt och rörligt, men samtidigt i full balans. Den sadelformade sitsen kan justeras och under dagen kan du välja mellan att sitta eller stå, perfekt om du arbetar vid ett justerbart skrivbord.

Har du svårt att veta vilken stol som passar dig? Se hela utbudet av våra stolar till kontoret och tveka inte på att kontakta ossvi hjälper dig mer än gärna att hitta rätt kontorsstol!

Detta ska du titta efter när du ska köpa en ergonomisk kontorsstol

Att köpa en ergonomisk kontorsstol kräver mycket eftertänksamhet. Här har vi samlat några tips som du kan ha användning av i valet av kontorsstol för att hitta den bästa ergonomiska stolen för dig!

Först och främst bör du fråga dig följande:

 • Hur mycket sitter du i stolen? Fler timmar kräver en bättre kontorsstol.
 • Hur är din nuvarande stol? Vad har varit bra och mindre bra?
 • Hur föredrar du att ha armarna när du arbetar? Vilande direkt på bordet eller på armstöd?

Var varsam mot din kropp, välj en bra kontorsstol

Du har bara en kropp och därför är det viktigt att ta hand om den. Välj därför en riktigt bra kontorsstol som är ergonomisk och som förebygger belastningsskador. En ergonomisk kontorsstol har många inställningsmöjligheter, hög komfort och låter dig variera arbetspositionen tack vare sina justerbara inställningsmöjligheter.

Utnyttja stolens alla inställningar

Många ställer in sin kontorsstol en gång när den är ny och använder den därefter på samma sätt för alltid – i stället för att faktiskt nyttja alla de funktioner en bra kontorsstol erbjuder och ändra inställningarna ibland. Kroppen vill ha variation och därför bör du se till att faktiskt nyttja stolens alla inställningar för att hålla en varierad sittställning.

 

5 vanliga funktioner hos en ergonomisk stol – testa alla

 • Justerbar sitshöjd: Stolens sits justeras för att du ska sitta i rätt höjd mot skrivbordet. Dina armar bör vila på skrivbordet.
 • Justerbart rygg- och svankstöd: Ländryggens kurva bör få ett ordentligt stöd från stolen. Du ska kunna justera hela ryggstödet på en ergonomisk stol.
 • Justerbart sitsdjup: Sitsens djup bör gå att justera så att du har ett mellanrum på 5–10 cm mellan knäveck och sitsens främre del.
 • Vinklingsbar sits: Sitsvinkling bör vara möjligt. Att vinkla sitsen framåt kan gynna blodcirkulationen i låren.
 • Gunga med viktmotstånd: Gungans motstånd bör gå att justera utifrån din vikt. 

Lycka till i jakten på din nya kontorsstol!

meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och -inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 5 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler i Stockholm och på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

 • Ergonomiska kontorsmöbler

  Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

 • Skrivbord

  I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

 • Kontorsstolar

  De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

 • Ljudabsorbenter

  Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

DPJ Workspace – kontorsmöbler i butik och webbshop

DPJ har utöver sin onlinebutik även en fysisk butik i Stockholm city där du kan känna på produkterna, och få hjälp med kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensmöbler och allt annat som du behöver för ett välfungerande kontor med bra arbetsmiljö.

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft