Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Laminat, Linoleum, Melamin - vad är vad?

Vanligt återkommande material för bordsskivor är laminat, linoleum och melamin – men vad innebär egentligen de olika materialen och vad ska man välja? Vi reder ut egenskaper, likheter och skillnader!

Vad är laminat?

Laminat tillverkas genom att pressa ihop flera lager material under högt tryck och värme för att skapa en stark och hållbar yta. En bordsskiva i laminat har oftast en kärna av spånskiva eller MDF och en yta av flera tunna skikt pressade och impregnerade papper. Ett slitstarkt och motståndskraftigt material när det kommer till såväl repor, stötar och vätska, vilket gör det passande för skrivbord och konferensbord på kontoret. Laminat kan efterlikna utseendet på naturliga material, men till ett mycket bättre pris än exempelvis massivt trä. Hos oss hittar du både höj- och sänkbara skrivbord i laminat och enskilda bordsskivor i laminat för att kunna bygga ditt eget skrivbord. 

+ Ett mycket slitstarkt material - motståndskraftigt när det kommer till såväl repor, stötar, värme och vätska

+ Lätt att hålla rent och kräver lite underhåll då materialet är smutsavvisande

+ Ljusbeständigt - solljus har minimal påverkan på materialet

Vad är linoleum?

Linoleum används ofta till ytor på bordsskivor och är till skillnad från laminat och melamin tillverkat av naturliga ingredienser som linolja, harts, trämjöl och korkmjöl. Vanligtvis blandas dessa ingredienser och pressas samman för att bilda ett ark av linoleummaterial. Linoleum är känt för sina miljövänliga egenskaper eftersom det tillverkas av naturliga och förnybara material. Dessutom har materialet ofta en mer naturlig, organisk känsla till utseendet. Linoleum kan till skillnad från laminat vara känsligt för vätska och värme, och kräver därmed lite mer omsorg och underhåll.

+ Ett miljövänligt alternativ

+ Hållbart och motståndskraftigt mot repor och fläckar

+ Ljuddämpande
egenskaper

Vad är melamin?

En bordsskiva i melamin är tillverkad av en MDF- eller spånskiva täckt med ett dekorpapper som impregnerats med melaminharts. Melamin är en hård plastbeläggning som ger bordsskivan en glatt, tålig yta. Ett material som många gånger har ett bra pris på grund av dess kostnadseffektiva tillverkningsmetod. Melamin är motståndskraftigt mot repor och fläckar, men kan i vissa fall ha ett mer konstgjort och plastliknande utseende jämfört med laminat och linoleum.

+ Ett prisvärt alternativ

+ Ett motståndskraftigt material när det kommer till repor och fläckar

Att tänka på när du väljer bordsskiva

När det är dags att välja en bordsskiva – oavsett om det är till ett skrivbord, konferensbord eller matbord – kan dessa faktorer vara bra att tänka igenom:

- Slitstyrka och underhåll
- Estetik och utseende
- Hållbarhet och miljövänlighet
- Budget

Genom att utgå från dessa faktorer blir det enklare att välja ett bord som passar bäst för dina behov. Beroende på dina preferenser gällande slitstyrka, utseende, hållbarhet och budget kan de olika materialen ha olika fördelar. Vill du ha mer information, eller hjälp att välja skrivbord, konferensbord eller annan inredning till kontoret? Kontakta oss så hjälper vi dig!

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft