Miljövänlig inredning - 5 tips för ett mer hållbart kontor

Satsa på ett hållbart kontor när du ska inreda nytt - här hittar du användbara tips som kan vara bra att ha i åtanke när det är dags att se över inredningen på kontoret.

1. Miljövänlig inredning - välj ekologiska möbler

När det är dags att inreda ett nytt kontor eller förändra den redan befintliga inredningen på arbetsplatsen finns det en rad faktorer att ta i beaktning – förutom ergonomi och akustik kan en viktig del även vara att välja så miljövänlig inredning som möjligt. Gör smarta val genom att välja möbler tillverkade av återvunna, förnybara material, och som producerats på ett hållbart sätt. Leta efter ekologiska möbler och miljöcertifierade produkter med material som trä från hållbart skogsbruk eller återvunnen plast och metall.

2. Använd smart belysning för ett mer miljövänligt kontor

En faktor som har stor påverkan på miljön och där just företag kan göra stor skillnad är elanvändningen på kontoret som i många fall kan vara hög - vilket både är kostsamt för verksamheten och miljön. Att se över och optimera energiförbrukningen på kontoret är därför en god start för ett mer miljövänligt kontor. 

Belysningen som står för en stor del av energiförbrukningen i kontorets lokaler kan vara viktig att undersöka – både vilken typ av belysning som används och hur den brukas under dagen. Se till att det är släckt i kontorsrum och mötesrum som inte används för tillfället, och använd smart, energieffektiv belysning som exempelvis skrivbordslampa Niila.

3. Gör det enkelt att återvinna – skapa plats för källsorteringen

I köket, kopieringsrummet, kontorslandskapet och andra allmänna ytor – se till att skapa plats för källsorteringen och gör det lätt för personalen att kunna återvinna. Genom att synliggöra och underlätta återvinningen skapas goda vanor att källsortera allt från kontorsmaterial till mat och förbrukningsvaror på kontoret. Idag finns det en rad olika typer av källsortering för kontor som är snygg, smart och flexibel som gör det enkelt för alla som jobbar på kontoret att bidra till fungerande återvinning.

4. Satsa på kvalitet för ett hållbart kontor

Produkters livslängd spelar en stor roll när det kommer till val av inredning. Genom att välja möbler med bra kvalitet som klarar långtidsanvändande minskar du behovet av att köpa nya möbler igen efter kort tid. Satsa på möbler med lång livslängd som är lätta att underhålla och reparera. Med långsiktiga alternativ som dessa skapar du inte bara en hållbar arbetsplats utan gör även en insats för miljön. 

5. Skapa medvetenhet kring kontor och miljö

Ett ytterligare sätt att göra kontoret mer miljövänligt är att lyfta ämnet för alla inom verksamheten – exempelvis genom att utbilda och skapa engagemang kring hållbarhetsfrågor. Uppmuntran att bidra till en miljövänlig arbetsplats där alla tillsammans kan göra en insats kan både inspirera och engagera – och i sin tur göra skillnad när det kommer till miljöpåverkan. 

Behöver du mer inspiration och hjälp för inredning av ett miljövänligt kontor? Kontakta oss så hjälper vi dig att uppdatera det redan befintliga kontoret eller inreda en helt ny lokal. Med lång erfarenhet av kontorsinredning och projektledning får du bästa tänkbara hjälp genom hela processen.

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft