Har du problem med att genomföra din beställning? Prova att byta din webbläsare!

Att sitta eller stå på jobbet – därför är variation viktigt

Bör du sitta eller stå på jobbet? Våra kroppar är inte gjorda för statiskt sittande, men de är inte heller gjorda för att stå i samma arbetsposition i flera timmar. Lösningen heter Variation, och har visats sig ha flera hälsofördelar. Här går vi igenom de största fördelarna med en varierad arbetsposition, och tipsar om vilka produkter du bör se till att ha på kontoret.

Det kanske inte kommer som en chock att kroppen mår som bäst när den får variation i hur den används. Ändå är vi många som blundar för sanningen. Vi sitter ner timme in och timme ut, kanske ställer oss upp en stund på sin höjd. Men mer än så blir det ofta inte. Låt oss därför ta en titt på några av de fördelar som ofta kommer med en varierad arbetsposition.

Forskning om arbetsställningar och hälsa

Forskning visar att det finns många fördelar med att variera sin arbetsposition. I en studie som omfattade 7 999 kandidater kunde man exempelvis påvisa minskad dödlighet på 17-35 procent bland de som bytte ut långa perioder av stillasittande mot rörelse.

I en annan studie såg man att de som stod upp och jobbade förbättrade sin prestation, upplevde mindre daglig ångest, kände sig mer engagerade i sitt arbete, upplevde mindre yrkesrelaterad trötthet, samt registrerade högre livskvalitet, än de som satt ner och jobbade.

Även Arbetsmiljöverket uppmanar till variation och menar att både en sittande och en stående position är skadlig för kroppen om de hålls i allt för många timmar. Devisen ”Lagom är bäst” gäller alltså även vid stående arbete och gör tydligt att variation är att föredra.

Fördelar med en varierad arbetsställning

Låt oss ta ned detta på en nivå som är lättare att applicera på den egna vardagen. Här är fyra fördelar som du bör känna av rätt snabbt om du varierar mellan att sitta, stå och att röra på dig medan du arbetar.

1. Ökad blodcirkulation håller dig piggare

När du rör på dig gynnar du blodcirkulationen i kroppen, vilket ökar syreupptagningen i cellerna. När kroppen syresätts effektivt känner du dig ofta piggare och kan arbeta mer koncentrerat.

2. Ökad förbränning

Ju mer du rör på dig, desto fler kalorier förbränner du. Brukar du sitta ner kommer du därför öka din förbränning något genom att ställa dig upp. Använder du dessutom ett gåband eller en skrivbordscykel kommer din förbränning att skjuta i höjden.

3. Stärkta muskler

Byter du kontorsstolen mot en balanspall eller sittboll då och då, aktiverar du muskler som du inte brukar använda. Balanspallar och sittbollar låter dig röra dig fritt åt alla håll samtidigt som de är formade för att följa med i dina rörelser. Resultatet blir att du aktiverar olika muskler i kroppen, så som rygg-, mag- och lårmuskler, för att sitta upprätt. Använd din pall eller boll under kortare stunder för att minska risken för överansträngning.

4. Mindre värk och minskad risk för skador

Om du står eller sitter i samma position under långa perioder är risken stor att du överanstränger vissa muskler och leder. Detta leder ofta till smärta och muskeltrötthet, exempelvis i nacke, axlar, rygg, armar eller ben. Sitt och stå om vartannat så minskar du både risken för värk och sannolikheten att utveckla skador.

I slutändan handlar allting om balans

Till syvende och sist handlar allting om att få till rätt balans. Se därför till att ha tillgång till arbetsverktyg som gör det möjligt för dig att byta arbetsposition under dagen. Här är några bra verktyg som bör finnas på alla kontor:

Så sitt, stå och rör på dig under arbetsdagen så kan du både må och arbeta bättre. Behöver du hjälp är du alltid välkommen att kontakta oss på DPJ Workspace.

Lycka till!

meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och -inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 5 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler i Stockholm och på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

 • Ergonomiska kontorsmöbler

  Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

 • Skrivbord

  I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

 • Kontorsstolar

  De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

 • Ljudabsorbenter

  Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

DPJ Workspace – kontorsmöbler i butik och webbshop

DPJ har utöver sin onlinebutik även en fysisk butik i Stockholm city där du kan känna på produkterna, och få hjälp med kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensmöbler och allt annat som du behöver för ett välfungerande kontor med bra arbetsmiljö.

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft