Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Stå upp och jobba – variera under arbetsdagen

Bör du stå eller sitta på jobbet? Våra kroppar är inte gjorda för statiskt sittande, men de är inte heller gjorda för att stå i samma arbetsposition i flera timmar. Lösningen heter variation, och har flera bevisade hälsofördelar. Vi går igenom de största fördelarna med en varierad ergonomisk arbetsställning, och tipsar om vilka produkter du bör se till att ha på kontoret.

Det är idag väl etablerat att kroppen mår bra av variation, även under arbetsdagen – ändå är vi många som blundar för sanningen. Många sitter ner timme ut och timme in på kontoret, trots att de vet att det är bättre att stå och jobba. Låt oss ta en titt på några av de fördelar som en varierad arbetsposition innebär, så kanske vi kan övertala dig att ställa dig upp under arbetsdagen!

Forskning om arbetsställningar och hälsa

Forskning visar att det finns många fördelar med att variera sin arbetsposition. I en studie från Columbia University som omfattade 7 999 kandidater kunde man exempelvis påvisa minskad dödlighet på 17–35 procent bland de som ersatte en halvtimmes stillasittande mot rörelse.

I en brittisk studie såg man att de som stod upp för att jobba förbättrade sin prestation, upplevde mindre daglig ångest, kände sig mer engagerade i sitt arbete, upplevde mindre yrkesrelaterad trötthet, samt registrerade högre livskvalitet, än de som satt ner och jobbade hela dagen.

Arbetsmiljöverket poängterar vikten av variation och menar att både för lång tid av sittande och stående är skadligt för kroppen. Devisen ”Lagom är bäst” gäller alltså även vid stående arbete och gör tydligt att variation är att föredra. När man sitter och arbetar är det viktigt att ha en ergonomisk arbetsställning. Rätt sittställning vid skrivbord är en som känns bekväm. Det är viktigt att stolen kan justeras på ett enkelt sätt. Läs mer i vår artikel om att ställa in kontorsstolen korrekt.

Fördelar med en varierad arbetsställning

Låt oss ta ned detta på en nivå som är lättare att applicera på den egna vardagen. Här är fyra fördelar som du bör känna av rätt snabbt om du varierar mellan att sitta, stå och att röra på dig medan du arbetar.

1. Ökad blodcirkulation håller dig piggare

När du rör på dig gynnar du blodcirkulationen i kroppen, vilket ökar syreupptagningen i cellerna. När kroppen syresätts effektivt känner du dig ofta piggare och kan arbeta mer koncentrerat.

2. Ökad förbränning

Ju mer du rör på dig, desto fler kalorier förbränner du. Brukar du sitta ner kommer du därför öka din förbränning något genom att ställa dig upp. Använder du dessutom ett gåband eller en skrivbordscykel kommer din förbränning att skjuta i höjden.

3. Stärkta muskler

Byter du kontorsstolen mot en balanspall eller sittboll då och då, aktiverar du muskler som du inte brukar använda. Balanspallar och sittbollar låter dig röra dig fritt åt alla håll samtidigt som de är formade för att följa med i dina rörelser. Resultatet blir att du aktiverar olika muskler i kroppen, så som rygg-, mag- och lårmuskler, för att sitta upprätt. Använd din pall eller boll under kortare stunder för att minska risken för överansträngning.

4. Mindre värk och minskad risk för skador

Om du står vid ditt skrivbord under långa perioder är risken stor att du överanstränger vissa muskler och leder. Detta leder ofta till smärta och muskeltrötthet, exempelvis i nacke, axlar, rygg, armar eller ben. Sitt och stå om vartannat så minskar du både risken för värk och sannolikheten att utveckla skador. Med ett justerbart skrivbord är det enkelt att variera arbetsställningen.

I slutändan handlar allting om balans

Till syvende och sist handlar allting om att få till rätt balans mellan arbetspositionerna. Se därför till att ha tillgång till bra möbler och hjälpmedel som gör det möjligt för dig att byta arbetsposition under dagen. Här är några bra redskap som bör finnas på alla kontor:

Så sitt, stå och rör på dig under arbetsdagen så kan du både må och arbeta bättre. Behöver du hjälp är du alltid välkommen att kontakta oss på DPJ Workspace.

Lycka till!

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft