Att ställa in en kontorsstol korrekt - steg för steg

Om du jobbar vid en dator sitter du gissningsvis på en kontorsstol som går att ställa in på olika sätt. Sitter du bekvämt? Känn efter ordentligt. Är svaret Nej behöver det nödvändigtvis inte vara fel på stolen, du kanske bara sitter med fel inställningar. En ergonomisk kontorsstol ska gå att anpassa efter din kropp. Här visar vi hur du kan ställa in din kontorsstol på rätt sätt.

Har din kontorsstol en massa spakar som du aldrig vågat vrida på? Brukar du låna kollegans stol men nöjer dig med att höja eller sänka sitsen? När du sitter i en stol vars inställningar inte är anpassade utifrån dig, ökar risken för skador. Det kan handla om allt från strypt blodcirkulation i benen, till spänningar i axlar och nacke. Undvik detta genom att ställa in din stol korrekt.

Vanliga inställningar hos en kontorsstol

Här är några vanliga funktioner som en ergonomisk kontorsstol brukar ha:

 1. Justerbar sitthöjd.
 2. Justerbart sittdjup.
 3. Höj- och sänkbart ryggstöd.
 4. Justerbart svankstöd.
 5. Låsbar gunga med justerbart motstånd.
 6. Justerbara armstöd.

Så här ställer du in din kontorsstol, steg för steg

1. Sätt dig ned i stolen så långt in mot ryggstödet som möjligt. Se till att gungan är låst i upprätt läge. Höj sitsen så att du sitter med fötterna plant i golvet med knäna i 90 graders vinkel.

2. Justera sittdjupet så att du får ett mellanrum på 5 till 10 centimeter mellan stolens front och dina knäveck. Detta minskar trycket mot lår och knäveck vilket leder till god blodcirkulation.

3. De flesta ryggstöd har ett inbyggt svankstöd i form av en utbuktning i stödets nedre del. Höj eller sänk ryggstödet så att utbuktningen hamnar i din naturliga ryggkurva. Går svankstödet att justera, bör du anpassa djup och höjd på svankstödet efter vad som känns bra för dig.

4. Lås upp gungan och använd viktmotståndet för att justera motståndet på gungan efter din vikt. Är du liten i kroppen ska du minska motståndet. Är du större ska du öka det. Du ska kunna gunga bakåt i stolen på ett sätt som känns bekvämt, utan att behöva ta i eller uppleva att du faller fritt. Vår rekommendation är att du alltid arbetar med gungan i olåst läge då det gynnar blodcirkulationen i kroppen.

5. Justera höjden på armstöden så att de är i höjd med skrivbordet. När du vilar armarna på armstöden ska du ha armbågen i en 90 gradig vinkel.

Följer du dessa steg bör du sitta bekvämt på nolltid. Behöver du hjälp finns vi på DPJ alltid här för dig, på telefon, mejl, chatt eller i vår butik på Mäster Samuelsgatan 65 i Stockholm. Hos oss hittar du kontorsmöbler för alla kontor och miljöer.

Lycka till!

meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och -inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 5 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler i Stockholm och på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

 • Ergonomiska kontorsmöbler

  Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

 • Skrivbord

  I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

 • Kontorsstolar

  De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

 • Ljudabsorbenter

  Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

DPJ Workspace – kontorsmöbler i butik och webbshop

DPJ har utöver sin onlinebutik även en fysisk butik i Stockholm city där du kan känna på produkterna, och få hjälp med kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensmöbler och allt annat som du behöver för ett välfungerande kontor med bra arbetsmiljö.

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft