Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Att ställa in en kontorsstol korrekt - steg för steg

Om du jobbar vid en dator sitter du gissningsvis på en kontorsstol som går att ställa in på olika sätt. Sitter du bekvämt? Känn efter ordentligt. Är svaret Nej behöver det nödvändigtvis inte vara fel på stolen, du kanske bara sitter med fel inställningar. En ergonomisk kontorsstol ska gå att anpassa efter din kropp. Här visar vi hur du kan ställa in din kontorsstol på rätt sätt.

Har din kontorsstol en massa spakar som du aldrig vågat vrida på? Brukar du låna kollegans stol men nöjer dig med att höja eller sänka sitsen? När du sitter i en stol vars inställningar inte är anpassade utifrån dig, ökar risken för skador. Det kan handla om allt från strypt blodcirkulation i benen, till spänningar i axlar och nacke. Undvik detta genom att ställa in din stol korrekt.

Vanliga inställningar hos en kontorsstol

Här är några vanliga funktioner som en ergonomisk kontorsstol brukar ha:

  1. Justerbar sitthöjd.
  2. Justerbart sittdjup.
  3. Höj- och sänkbart ryggstöd.
  4. Justerbart svankstöd.
  5. Låsbar gunga med justerbart motstånd.
  6. Justerbara armstöd.

Så här ställer du in din kontorsstol, steg för steg

1. Sätt dig ned i stolen så långt in mot ryggstödet som möjligt. Se till att gungan är låst i upprätt läge. Höj sitsen så att du sitter med fötterna plant i golvet med knäna i 90 graders vinkel.

2. Justera sittdjupet så att du får ett mellanrum på 5 till 10 centimeter mellan stolens front och dina knäveck. Detta minskar trycket mot lår och knäveck vilket leder till god blodcirkulation.

3. De flesta ryggstöd har ett inbyggt svankstöd i form av en utbuktning i stödets nedre del. Höj eller sänk ryggstödet så att utbuktningen hamnar i din naturliga ryggkurva. Går svankstödet att justera, bör du anpassa djup och höjd på svankstödet efter vad som känns bra för dig.

4. Lås upp gungan och använd viktmotståndet för att justera motståndet på gungan efter din vikt. Är du liten i kroppen ska du minska motståndet. Är du större ska du öka det. Du ska kunna gunga bakåt i stolen på ett sätt som känns bekvämt, utan att behöva ta i eller uppleva att du faller fritt. Vår rekommendation är att du alltid arbetar med gungan i olåst läge då det gynnar blodcirkulationen i kroppen.

5. Justera höjden på armstöden så att de är i höjd med skrivbordet. När du vilar armarna på armstöden ska du ha armbågen i en 90 gradig vinkel.

Följer du dessa steg bör du sitta bekvämt på nolltid. Behöver du hjälp finns vi på DPJ alltid här för dig, på telefon, mejl, chatt eller i vår butik på Mäster Samuelsgatan 65 i Stockholm. Hos oss hittar du kontorsmöbler för alla kontor och miljöer.

Lycka till!

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft