Belysning på kontor – välj rätt kontorsbelysning

Att ha bra belysning på kontoret är viktigt för att uppnå bästa ergonomi och välbefinnande. Trots detta är kontorsbelysning sällan det primära samtalsämnet när man diskuterar ergonomiska kontor. Många gånger handlar samtalet enbart om arbetsställning och produkter som ergonomiska kontorsstolar och justerbara skrivbord. Därför vill vi i den här artikeln lyfta fram just kontorsbelysning och hur bra kontorsbelysning kan påverka arbetet positivt.

Varför är det viktigt med bra belysning på en arbetsplats?

Dålig belysning på arbetsplatsen har större påverkan på oss än vad man kan tro. Det kan exempelvis leda till koncentrationssvårigheter, huvudvärk och trötthet. Som med mycket annat är det först när belysningen brister som man ens tänker på den.

Så här lyckas ni med belysningen

Nyckeln till en bra belysning på kontoret är att ha olika typer av belysning i rummet. Prioritera därför en bra allmänbelysning, bakgrundsbelysning samt punktbelysning.

Exempel på olika typer av belysning:

 • Allmänbelysning: Använd exempelvis taklampor för att få en jämn belysning i hela rummet. Inspireras av våra taklampor.
 • Bakgrundsbelysning: Använd exempelvis vägglampor för att få en behaglig stämning i rummet och dämpad känsla av starka strålkastare. Se vårt utbud av vägglampor.
 • Punktbelysning: Använd exempelvis skrivbordslampor för att lysa upp vissa delar av rummet. Se våra skrivbordslampor. En skrivbordslampa med böjbar arm är att rekommendera för att kunna rikta belysningen efter önskemål.

 Se hela vårt utbud av kontorsbelysning.

Belysning på kontor – riktlinjer och rekommendationer

Belysningen på ett kontor ska alltid anpassas efter det arbete som ska utföras och ska även kunna anpassas efter varje individs behov. Några riktlinjer för bra kontorsbelysning som alltid är bra att ha i bakhuvudet är:

 • Jämnt ljus på hela arbetsytan.
 • Så lite bländande ljus som möjligt.
 • Tillräckligt ljus på rätt ställe.
 • Inte för stora kontraster mellan arbetsyta och omgivning.

Läs mer om ljus och belysning på Arbetsmiljöverkets hemsida. Tveka inte att kontakta oss om ni behöver hjälp med att välja rätt belysning.

meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och -inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 5 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler i Stockholm och på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

 • Ergonomiska kontorsmöbler

  Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

 • Skrivbord

  I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

 • Kontorsstolar

  De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

 • Ljudabsorbenter

  Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

DPJ Workspace – kontorsmöbler i butik och webbshop

DPJ har utöver sin onlinebutik även en fysisk butik i Stockholm city där du kan känna på produkterna, och få hjälp med kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensmöbler och allt annat som du behöver för ett välfungerande kontor med bra arbetsmiljö.

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft