Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Belysning på kontor – välj rätt kontorsbelysning

Att ha bra belysning på kontoret är viktigt för att uppnå bästa ergonomi och välbefinnande. Trots detta är kontorsbelysning sällan det primära samtalsämnet när man diskuterar ergonomiska kontor. Många gånger handlar samtalet enbart om arbetsställning och produkter som ergonomiska kontorsstolar och justerbara skrivbord. Därför vill vi i den här artikeln lyfta fram just kontorsbelysning och hur bra kontorsbelysning kan påverka arbetet positivt.

Varför är det viktigt med bra belysning på en arbetsplats?

Dålig belysning på arbetsplatsen har större påverkan på oss än vad man kan tro. Det kan exempelvis leda till koncentrationssvårigheter, huvudvärk och trötthet. Som med mycket annat är det först när belysningen brister som man ens tänker på den.

Så här lyckas ni med belysningen

Nyckeln till en bra belysning på kontoret är att ha olika typer av belysning i rummet. Prioritera därför en bra allmänbelysning, bakgrundsbelysning samt punktbelysning.

Exempel på olika typer av belysning:

  • Allmänbelysning: Använd exempelvis taklampor för att få en jämn belysning i hela rummet. Inspireras av våra taklampor.
  • Bakgrundsbelysning: Använd exempelvis vägglampor för att få en behaglig stämning i rummet och dämpad känsla av starka strålkastare. Se vårt utbud av vägglampor.
  • Punktbelysning: Använd exempelvis skrivbordslampor för att lysa upp vissa delar av rummet. Se våra skrivbordslampor. En skrivbordslampa med böjbar arm är att rekommendera för att kunna rikta belysningen efter önskemål.

 Se hela vårt utbud av kontorsbelysning.

Belysning på kontor – riktlinjer och rekommendationer

Belysningen på ett kontor ska alltid anpassas efter det arbete som ska utföras och ska även kunna anpassas efter varje individs behov. Några riktlinjer för bra kontorsbelysning som alltid är bra att ha i bakhuvudet är:

  • Jämnt ljus på hela arbetsytan.
  • Så lite bländande ljus som möjligt.
  • Tillräckligt ljus på rätt ställe.
  • Inte för stora kontraster mellan arbetsyta och omgivning.

Läs mer om ljus och belysning på Arbetsmiljöverkets hemsida. Tveka inte att kontakta oss om ni behöver hjälp med att välja rätt belysning.

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft