Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Det här betyder färgtemperatur, lumen och lux

Om du någon gång köpt en lampa har du antagligen stött på begreppen färgtemperatur (K), lumen (lm) och lux (lx). Kanske vet du exakt vad orden betyder, men för gemene man är det ofta ord som bara glider förbi utan närmare eftertanke. Därför har vi satt ihop en liten guide.

Vad betyder färgtemperatur (Kelvin)?

Färgtemperatur anges i enheten Kelvin, och är ett sätt att beskriva värmen i ljuskällans sken. Skalan går från varmvit till kallvit med ett vanligt spann om 2200–5500 K när det gäller lampor. Ett varmvitt sken skiftar åt det gula hållet, medan det kallvita upplevs svalare och skiftar alltmer åt det blå hållet ju kallare ljuset är.

  • Allt upp till 3300K betecknas som varmvitt sken.
  • Allt över 3300K betecknas som kallvitt sken.

Vad betyder 2700 K?

2700 K är en av de vanligaste färgtemperaturerna på LED- och glödlampor. 2700K ger ett varmvitt sken och brukar rekommenderas för hemmet, men även för umgängesytor i kontorsmiljöer.

Vilken färgtemperatur har vanligt dagsljus?

En solig dag har en färgtemperatur på cirka 5000K. 5000K benämns därmed som en neutral belysning även om detta är en av de mest kallvita nyanserna på Kelvin-skalan.

Vad är lumen (lm)?

Lumen betecknar ljusflöde och anger hur mycket ljus en lampa ger ifrån sig – åt alla håll. Lumen används därför främst för att mäta ljusflödet från runda ljuskällor, exempelvis glödlampor. Ju högre lumen, desto starkare sken.

Vilken lumen ska man ha?

Vilken lumen du ska ha beror på lampans syfte. Ska du ha lampan i sovrummet ger 400 till 500 lm ett utmärkt ljus för läsning. Ska lampan ge ett mysigt sken, kanske som nattlampa i barnrummet, bör den ha en lägre lumen på 120 till 140 lm.

Hur många lumen ska man ha på kontor?

När du väljer lumen för kontoret ska du tänka på lampans placering och syfte. I en skrivbordsbelysning bör lampan ha ett starkt ljus på cirka 800 lm. Då får du ett ordentligt arbetsljus, särskilt om ljuskällan har kall färgtemperatur. Ska lampan hänga över matbordet rekommenderar vi en lite lägre lumen på 400 till 800 lm. Ska du i stället installera spotlights bör du blanda dimbara spotlights med en högre lumen, runt 950 lm, och spotlights med lägre lumen, runt 520 lm. På så sätt kan du ställa dina spotlights åt olika håll och belysa rummets olika delar på bästa sätt.

Ta del av hur du lyckas med skrivbordsbelysningen här.

Vad är lux (lx)?

Lux är kanske den minst kända enheten, och används för att mäta ljusflöde i en viss riktning på en avgränsad yta. Luxvärdet betecknar ljusstyrkan där den är som störst, oftast i mitten av ljusstrålen.

Lampans luxvärde går att mäta med hjälp av en luxmätare.

Hur mycket är 1 lux?

En lux är lika mycket som en lumen per kvadratmeter. Detta innebär att en lampa på 800 lumen lyser upp en kvadratmeter med 800 lux. Räknar vi i stället på att lampan lyser upp 10 kvadratmeter, blir luxvärdet 80 lx vilket är mycket lägre.

Hur många lux på kontor?

För bästa ljus bör arbetsytan belysas med cirka 500 lx. Allmänbelysningen omkring arbetsytan bör i stället ligga på runt 300 lx.

Kontorsbelysning

Letar du belysning till kontoret? Hos oss hittar du lampor i alla dess former, exempelvis taklampor, golvlampor, skrivbordslampor och bordslampor. Vi har även akustiklampor som dämpar ljudnivån samt långa lampor som är perfekta för konferensrummet.

Kontakta oss gärna för tips och inspiration, eller hör av dig till våra projektsäljare för ytterligare hjälp att planera kontorets belysning.

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft