Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Guide: Så ska du rengöra marmor

Få material känns lika exklusiva och tidlösa som marmor. Genom att städa av ditt marmorbord eller marmorbänk varje dag minskar du risken för svåra fläckar och skador. Men hur ska man egentligen rengöra marmor? Rengöring kan ske på lite olika sätt beroende på vilka fläckar marmorn fått. Här går vi igenom några vanliga fläckar och hur du får väck dem på bästa sätt.

Så ska du rengöra marmorbord dagligen

För att rengöra ditt marmorbord räcker det ofta att du torkar av skivan med en trasa fuktad med ljummet vatten. Detta bör du göra dagligen för att minska risken för svårare fläckar. Städa gärna av skivan med lite grönsåpa då och då för att stänga porerna i stenen, vilket minskar risken för fläckar ytterligare. Se till att alltid torka av bordsskivan eller marmorbänken ordentligt efter rengöring.

Ta bort vattenfläckar på marmorskiva

Marmor är ett poröst material och har en tendens att drabbas av vattenfläckar. För att undvika detta bör du alltid torka bort utspillt vatten direkt, och använda underlägg om du ska ställa glas eller tillbringare på skivan. Har olyckan redan varit framme finns det dock några bra knep för att få bort fläckarna.

 1. Skrubba fläcken med en svamp, fuktad i ljummet vatten.
 2. Om ovanstående inte räcker kan du blanda till en pasta av vatten och bakpulver och lägga på fläcken. Låt verka minst en halvtimme, upp till två timmar. Torka av med fuktad trasa och avsluta med att upprepa punkt ett.
 3. Är fläcken fortfarande kvar kan du testa att gnugga fläcken med grönsåpa eller ett rengöringsmedel avsett för natursten så som särskilda typer av stensåpa.

Ta bort fettfläck på marmorbord

Torka alltid bord matrester och andra feta produkter som hamnat på marmorn direkt för att undvika fettfläckar. Du kan dock få bort en intorkad fettfläck genom att värma upp den med hårtork för att sedan lägga potatismjöl på den. Låt verka i cirka två timmar och torka sedan av med en fuktad, ljummen trasa. Upprepa processen vid behov.

Få bort kalkfläckar på marmorbänk

Kalkfläckar kan vara knepiga att hantera då vanliga medel för att avlägsna kalkbeläggningar kan orsaka frätskador på marmor. Använd i stället en stensåpa särskilt avsedd för marmor för att rengöra bänken.

Vad kan man rengöra marmor med?

Utöver grönsåpa och stensåpa avsedda för marmor, finns det andra medel som är säkra att använda vid rengöring av marmor, exempelvis

 • lacknafta
 • blyfri bensin 95 oktan
 • terpentin 
 • aceton 
 • T-röd
 • ren alkohol.

Vilka medel bör jag inte använda?

Marmor är känsligt för sura samt frätande medel och livsmedel så som vin, citron, kolsyrat vatten och juice. För att undvika skador ska du därför inte använda rengöringsmedel som

 • är frätande
 • innehåller starka kemikalier
 • är sura.

Letar du marmorbord till hemmet, loungen eller kontoret? Hos oss hittar du fina bord och inredningsdetaljer i marmor från kända varumärken som &tradition och Audo Copenhagen.

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft