Guide: Så ska du rengöra marmor

Få material känns lika exklusiva och tidlösa som marmor. Genom att städa av ditt marmorbord eller marmorbänk varje dag minskar du risken för svåra fläckar och skador. Men hur ska man egentligen rengöra marmor? Rengöring kan ske på lite olika sätt beroende på vilka fläckar marmorn fått. Här går vi igenom några vanliga fläckar och hur du får väck dem på bästa sätt.

Så ska du rengöra marmorbord dagligen

För att rengöra ditt marmorbord räcker det ofta att du torkar av skivan med en trasa fuktad med ljummet vatten. Detta bör du göra dagligen för att minska risken för svårare fläckar. Städa gärna av skivan med lite grönsåpa då och då för att stänga porerna i stenen, vilket minskar risken för fläckar ytterligare. Se till att alltid torka av bordsskivan eller marmorbänken ordentligt efter rengöring.

Ta bort vattenfläckar på marmorskiva

Marmor är ett poröst material och har en tendens att drabbas av vattenfläckar. För att undvika detta bör du alltid torka bort utspillt vatten direkt, och använda underlägg om du ska ställa glas eller tillbringare på skivan. Har olyckan redan varit framme finns det dock några bra knep för att få bort fläckarna.

 1. Skrubba fläcken med en svamp, fuktad i ljummet vatten.
 2. Om ovanstående inte räcker kan du blanda till en pasta av vatten och bakpulver och lägga på fläcken. Låt verka minst en halvtimme, upp till två timmar. Torka av med fuktad trasa och avsluta med att upprepa punkt ett.
 3. Är fläcken fortfarande kvar kan du testa att gnugga fläcken med grönsåpa eller ett rengöringsmedel avsett för natursten så som särskilda typer av stensåpa.

Ta bort fettfläck på marmorbord

Torka alltid bord matrester och andra feta produkter som hamnat på marmorn direkt för att undvika fettfläckar. Du kan dock få bort en intorkad fettfläck genom att värma upp den med hårtork för att sedan lägga potatismjöl på den. Låt verka i cirka två timmar och torka sedan av med en fuktad, ljummen trasa. Upprepa processen vid behov.

Få bort kalkfläckar på marmorbänk

Kalkfläckar kan vara knepiga att hantera då vanliga medel för att avlägsna kalkbeläggningar kan orsaka frätskador på marmor. Använd i stället en stensåpa särskilt avsedd för marmor för att rengöra bänken.

Vad kan man rengöra marmor med?

Utöver grönsåpa och stensåpa avsedda för marmor, finns det andra medel som är säkra att använda vid rengöring av marmor, exempelvis

 • lacknafta
 • blyfri bensin 95 oktan
 • terpentin 
 • aceton 
 • T-röd
 • ren alkohol.

Vilka medel bör jag inte använda?

Marmor är känsligt för sura samt frätande medel och livsmedel så som vin, citron, kolsyrat vatten och juice. För att undvika skador ska du därför inte använda rengöringsmedel som

 • är frätande
 • innehåller starka kemikalier
 • är sura.

Letar du marmorbord till hemmet, loungen eller kontoret? Hos oss hittar du fina bord och inredningsdetaljer i marmor från kända varumärken som Gubi, Woud och Menu.

meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och -inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 5 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler i Stockholm och på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

 • Ergonomiska kontorsmöbler

  Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

 • Skrivbord

  I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

 • Kontorsstolar

  De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

 • Ljudabsorbenter

  Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

DPJ Workspace – kontorsmöbler i butik och webbshop

DPJ har utöver sin onlinebutik även en fysisk butik i Stockholm city där du kan känna på produkterna, och få hjälp med kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensmöbler och allt annat som du behöver för ett välfungerande kontor med bra arbetsmiljö.

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft