Skrivbordsbelysning - så här lyckas du

Begränsad eller rentav dålig belysning på arbetsplatsen påverkar oss mer än vad vi tror. Vanliga komplikationer av dålig belysning är exempelvis trötthet och koncentrationssvårigheter. I takt med att kontor och arbetsplatser blir allt mer flexibla måste även kontorsbelysningen planeras noggrant. Bra skrivbordsbelysning är därför A och O för att arbetet ska kunna utföras på bästa sätt. Genom att arbeta aktivt med belysningen på kontoret har du möjlighet att förbättra arbetsmiljön med enkla medel. Här tipsar vi om hur du lyckas med skrivbordsbelysningen på kontoret.

Så här lyckas du med belysningen på det moderna kontoret

I dag har de flesta som arbetar på kontor ett höj- och sänkbart skrivbord vid sin plats, och även om det innebär många fördelar för hälsan och arbetsmiljön, kan det innebära att vi behöver tänka om vid planeringen av belysningen. Vi har plötsligt fler faktorer att ta hänsyn till när vi har en mer varierad arbetsposition på kontoret.

1. Satsa på en bra punktbelysning med skrivbordslampor

Bra punktbelysning med en skrivbordslampa på varje skrivbord löser vanliga problem som ofta uppstår när en medarbetare växlar mellan att sitta och stå under arbetsdagen. Dessutom får medarbetaren möjlighet att själv styra sin belysning med hjälp av sin skrivbordslampa. Välj en skrivbordslampa som står på bordet eller som du fäster på en bordsskärm, så påverkas inte ljuset när du höjer eller sänker bordet. 

2. Placera skrivbordslampan rätt

En skrivbordslampa ska bidra med jämn belysning över skrivbordet och för många är det viktigt att kunna rikta och justera ljuset. Bortsett från detta finns det fler saker att tänka på när du ska placera en skrivbordslampa:

  • Skrivbordslampan ska placeras under ögonhöjd, cirka 40 centimeter ovanför bordsytan, för att undvika bländning.
  • Skriver du mycket för hand är det viktigt att placera lampan rätt så att du inte skuggar dig själv. Är du vänsterhänt ska du ha skrivbordslampan till höger om dig, och är du högerhänt ska du ha den till vänster.

Det har även stor betydelse om du väljer en skrivbordslampa med symmetriskt eller asymmetriskt ljus, då dessa ska placeras på olika sätt.

  • Skrivbordslampor med asymmetriskt ljus fördelar ljuset jämnt över hela skrivbordsytan och förhindrar bländning. Asymmetriska skrivbordslampor ska placeras rakt ovanför det område du arbetar med och vill lysa upp. Denna typ av skrivbordslampor passar bra vid arbete framför en datorskärm, eftersom ljuset inte riktas och kommer rakt uppifrån.
  • Skrivbordslampor med symmetriskt ljus passar bra om du behöver stark belysning på ett specifikt område eller objekt och bör därför med fördel placeras närmare området som ska belysas jämfört med en lampa med asymmetriskt ljus.

3. Glöm inte allmänbelysningen

Utöver punktbelysningen och skrivbordslampan är det viktigt med bra allmänbelysning. Dålig allmänbelysning kan leda till besvär som huvudvärk, koncentrationssvårigheter och trötthet. Försök därför att:

  • ha jämn belysning på hela arbetsytan
  • undvika bländande ljus.

Genom att välja bra taklampor som ger en jämn belysning på hela kontoret kan du lyckas med allmänbelysningen. Det finns till exempel smarta lösningar med taklampor som fästes ovanför varje skrivbord, så medarbetaren själv kan avgöra hur stark takbelysningen bör vara. Se exempelvis den här lampan från Belid. Den här typen av lampa är en praktisk lösning vid höj- och sänkbara skrivbord, eftersom man inte behöver ta hänsyn till någon belysning på skrivbordet eller oroa sig för att lampsladden inte ska räcka när skrivbordet är upphöjt.

Läs mer om att välja rätt belysning på kontor.

Hos oss på DPJ hittar du ett stort utbud av kontorsbelysning och det du behöver för att förbättra belysningen på din arbetsplats. I vårt sortiment hittar du skrivbordslampor såväl som taklampor, vägglampor och golvlampor med mera. Kontakta oss gärna för mer information om kontorsbelysning eller hur du kan förbättra belysningen på din arbetsplats!

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft