Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Att sitta ergonomiskt: En guide till komfort vid datorn

Genom att sitta ergonomiskt vid datorn minskar du risken för skador och värk. Oavsett om du arbetar hemifrån eller på kontor kan ditt sätt att sitta ha en betydande inverkan på ditt allmänna välbefinnande. I den här artikeln utforskar vi ergonomiskt sittande, med fokus på hur du optimerar din hållning och arbetsyta för maximal komfort och produktivitet.

Ergonomisk ställning vid datorn – varför är det viktigt?

Förstå ergonomins grunder

Att sitta ergonomiskt innebär att du sitter på ett sätt som minimerar belastningen på muskler och leder. Ergonomi är vetenskapen om hur man utformar och arrangerar saker för att öka effektiviteten och minska risken för skador. När det gäller att sitta vid en dator är ergonomiska principer avgörande för att bibehålla god hälsa och förebygga besvär med bland annat senor, leder och muskler.

Vanliga besvär i samband med dåliga sittvanor

Långa perioder av dålig sittställning kan leda till en mängd olika problem, inklusive ryggsmärta, nackspärr och diskbråck med lång återhämtningstid. Genom att ta hänsyn till ergonomin kan du minska dessa risker och skapa en bekvämare och mer produktiv arbetsmiljö.

Hur ska man sitta vid datorn?

Välj rätt stol och justeringar

Välj en kontorsstol som stöder ryggradens naturliga kurva. Leta efter justerbara funktioner, inklusive höjd, lutning av ryggstöd och armstöd. Justera stolens höjd och se till att fötterna ligger plant på golvet och att knäna bildar en 90-gradig vinkel. Detta hjälper till att bibehålla god blodcirkulation och minskar trycket på nedre delen av ryggen. Ta del av vår guide Att ställa in en kontorsstol korrekt - steg för steg, för att vara säker på att du får till optimal sittställning. 

Ställ in skrivbordet

Ett höj- och sänkbart skrivbord gör det enkelt att sitta ergonomiskt. Justera skrivbordshöjden så att armbågarna är vinklade i 90 grader när de vilar på skrivbordet. På så sätt får du en neutral handledsposition när du skriver. Placera datorskärmen så att blicken hamnar på den övre halvan av skärmen när du tittar rakt fram. Detta minskar belastningen på nacken och minimerar risken för trötta ögon.

Tänk på hållningen

Luta dig tillbaka i stolen och se till att ryggen får stöd av ryggstödet. Håll ryggraden i en naturlig och lätt tillbakalutad position. Sikta på avslappnade 90-gradersvinklar i både armbågar och knän för att undvika onödig belastning på lederna.

Ta pauser och rör på dig

Stå upp, stretcha och rör på dig var 30:e minut för att förebygga stelhet och förbättra cirkulationen. Gör små justeringar av din hållning regelbundet för att aktivera olika muskelgrupper och minska risken för trötthet.

2 ytterligare tips för ökad komfort

1. Ergonomiska tillbehör: Använd en kudde eller en stol med inbyggt ländryggsstöd för att bibehålla den naturliga kurvan i nedre delen av ryggen. Investera i ett ergonomiskt tangentbord och en ergonomisk datormus för att minska belastningen på handleder och händer.

2. Ta hand om ögonen: Använd 20-20-20-metoden - var 20:e minut, titta på något som är 20 meter bort i minst 20 sekunder för att minska belastningen på ögonen.

Att sitta ergonomiskt är en nödvändighet för att kroppen ska orka hela dagen. Ta dig tid att investera i ditt välbefinnande och gör ergonomi till en prioritet i din dagliga arbetsrutin. Din kropp kommer att tacka dig för det i det långa loppet.

Behöver du fler tips för hur du gör hemmakontoret mer ergonomiskt? Läs vår artikel Ergonomi på hemmakontoret – specialistens bästa tips, för mer nyttig information och plånboksvänliga råd.

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft