Ergonomi på hemmakontoret – Specialistens bästa tips

Med datorn som främsta arbetsverktyg, spenderar många av oss hela arbetsdagen sittandes. Detta kan få allvarliga följder för vår hälsa om vi belastar kroppen på fel sätt. Tillsammans med Helena Wall, ergonomispecialist och hälsoinspiratör på Malmstolen, reder vi ut vad som händer när du sitter fel och ger tips på vad du kan göra åt det.

Det har länge varit känt att ett stillasittande liv har en negativ påverkan på vår hälsa. Till stor del handlar det om att vi sitter fel och belastar kroppen på onaturliga sätt under långa perioder. Lösningen heter ergonomi – ett begrepp som för många har en rätt luddig innebörd. Så, vad betyder det egentligen?

Ergonomi handlar om att anpassa arbetsplatsen utifrån individens förutsättningar. Tar vi en ergonomisk kontorsstol som exempel, så ska den gå att ställa in efter den person som ska sitta i den säger Helena Wall som även är regionansvarig för Mälardalen hos Malmstolen.

person working on laptop in bed

Det största misstaget vid inredning av hemmakontoret

Helena har arbetat med kontorsergonomi sedan 1997. Hon menar att det största misstaget många gör när de inreder sitt hemmakontor är att de ”köper grisen i säcken”. Man läser helt enkelt inte på och tar inte heller professionell hjälp att välja ut rätt redskap.

Man behöver bra support när man köper en kontorsstol. Någon som kan lotsa en bland funktioner och lämplighet utifrån individens arbetssituation. Kvalitet kostar pengar och det är viktigt att förstå att inte alla stolar är jämbördiga. Många lägger mycket tid och pengar på att köpa rätt säng eftersom man sover i den åtta timmar per natt. Samma engagemang bör appliceras vid valet av kontorsstol.

Aktivitet och rörelse är jätteviktigt även när du sitter och jobbar – Helena WallAktivitet och rörelse är jätteviktigt även när du sitter och jobbar - Helena Wall

Vad händer när jag sitter fel?

Det första som händer när du sitter fel är att du tappar hållningen. Utan rätt stöd i ländryggen, skjuts skulderbladen framåt på grund av huvudets vikt och ryggraden tappar sin naturliga S-kurva. Det här går snabbt. En statisk felbelastning påverkar nämligen kroppen efter cirka fyra till fem minuter och kan leda till en mängd hälsoproblem.

När ryggraden får en C-kurva i stället för sin naturliga S-kurva, trycks diskarna i ryggraden ihop, vilket i längden kan orsaka diskbråck. Man kan även få problem med axlar, skuldror, nacke samt armar och handleder. Om detta fortgår behöver man inte sällan sjukskrivas och återhämtningen kan bli lång för den som fått svåra inflammationer i kroppen förklarar Helena.

Hur gör jag mitt hemmakontor mer ergonomiskt?

För att göra hemmakontoret mer ergonomiskt bör du satsa på en kontorsstol som ger bra stöd i ländryggen samt ger möjlighet till variation och rörlighet. För det är inte bara viktigt att du sitter med korrekt hållning. Det är även viktigt att du håller igång blodcirkulationen och att du aktiverar olika muskelgrupper. Bra exempel är Malmstolen Classic 4000, Malmstolen Classic 7000 och Malmstolen Active R3 vars ryggstöd följer ryggradens naturliga kurva och har en fjädring som gör att stödet alltid följer dina rörelser. Stolarna är även utrustade med gungfunktion som ger optimalt med stöd samtidigt som den håller i gång blodcirkulationen i kroppen.

4 tips för att öka ergonomin på hemmakontoret

Det finns mycket du kan göra för att avlasta kroppen och öka ergonomin på hemmakontoret. Här är Helenas bästa tips:

 • Investera i en bra kontorsstol och ett höj- och sänkbart skrivbord.
 • Se efter vad du har hemma. Har du en kontorsstol sedan tidigare kan du öka ergonomin genom att placera en kudde i ländryggen för att stötta upp hållningen, eller sitta på en kudde för förbättrad tryckavlastning.
 • Lägg en kudde under fötterna för avlastning och stimulans. Det hjälper dig att hålla i gång blodcirkulationen.
 • Ta pauser och res dig upp. Använd ett stretchband för att sträcka ut axlar, nacke och skuldror. Gör knäböj, sätt dig i jägarställning mot väggen i ett par minuter. Det viktiga är att du rör på dig och trycker i gång blodcirkulationen och de muskler som gått i vila. Aktivitet och rörelse är jätteviktigt även när du sitter och jobbar.
meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och -inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 5 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler i Stockholm och på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

 • Ergonomiska kontorsmöbler

  Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

 • Skrivbord

  I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

 • Kontorsstolar

  De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

 • Ljudabsorbenter

  Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

DPJ Workspace – kontorsmöbler i butik och webbshop

DPJ har utöver sin onlinebutik även en fysisk butik i Stockholm city där du kan känna på produkterna, och få hjälp med kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensmöbler och allt annat som du behöver för ett välfungerande kontor med bra arbetsmiljö.

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft