Med datorn som främsta arbetsverktyg, spenderar många av oss hela arbetsdagen sittandes. Detta kan få allvarliga följder för vår hälsa om vi belastar kroppen på fel sätt. Tillsammans med Helena Wall, ergonomispecialist och hälsoinspiratör på Malmstolen, reder vi ut vad som händer när du sitter fel och ger tips på vad du kan göra åt det.
Det har länge varit känt att ett stillasittande liv har en negativ påverkan på vår hälsa. Till stor del handlar det om att vi sitter fel och belastar kroppen på onaturliga sätt under långa perioder. Lösningen heter ergonomi – ett begrepp som för många har en rätt luddig innebörd. Så, vad betyder det egentligen?
Ergonomi handlar om att anpassa arbetsplatsen utifrån individens förutsättningar. Tar vi en ergonomisk kontorsstol som exempel, så ska den gå att ställa in efter den person som ska sitta i den
säger Helena Wall som även är regionansvarig för Mälardalen hos Malmstolen.
Det största misstaget vid inredning av hemmakontoret
Helena har arbetat med kontorsergonomi sedan 1997. Hon menar att det största misstaget många gör när de inreder sitt hemmakontor är att de ”köper grisen i säcken”. Man läser helt enkelt inte på och tar inte heller professionell hjälp att välja ut rätt redskap.
Man behöver bra support när man köper en kontorsstol. Någon som kan lotsa en bland funktioner och lämplighet utifrån individens arbetssituation. Kvalitet kostar pengar och det är viktigt att förstå att inte alla stolar är jämbördiga. Många lägger mycket tid och pengar på att köpa rätt säng eftersom man sover i den åtta timmar per natt. Samma engagemang bör appliceras vid valet av kontorsstol.
Vad händer när jag sitter fel?
Det första som händer när du sitter fel är att du tappar hållningen. Utan rätt stöd i ländryggen, skjuts skulderbladen framåt på grund av huvudets vikt och ryggraden tappar sin naturliga S-kurva. Det här går snabbt. En statisk felbelastning påverkar nämligen kroppen efter cirka fyra till fem minuter och kan leda till en mängd hälsoproblem.
När ryggraden får en C-kurva i stället för sin naturliga S-kurva, trycks diskarna i ryggraden ihop, vilket i längden kan orsaka diskbråck. Man kan även få problem med axlar, skuldror, nacke samt armar och handleder. Om detta fortgår behöver man inte sällan sjukskrivas och återhämtningen kan bli lång för den som fått svåra inflammationer i kroppen
förklarar Helena.
Hur gör jag mitt hemmakontor mer ergonomiskt?
För att göra hemmakontoret mer ergonomiskt bör du satsa på en kontorsstol som ger bra stöd i ländryggen samt ger möjlighet till variation och rörlighet. För det är inte bara viktigt att du sitter med korrekt hållning. Det är även viktigt att du håller igång blodcirkulationen och att du aktiverar olika muskelgrupper. Bra exempel är Malmstolen Classic 4000, Malmstolen Classic 7000 och Malmstolen Active R3 vars ryggstöd följer ryggradens naturliga kurva och har en fjädring som gör att stödet alltid följer dina rörelser. Stolarna är även utrustade med gungfunktion som ger optimalt med stöd samtidigt som den håller i gång blodcirkulationen i kroppen.
4 tips för att öka ergonomin på hemmakontoret
Det finns mycket du kan göra för att avlasta kroppen och öka ergonomin på hemmakontoret. Här är Helenas bästa tips:
- Investera i en bra kontorsstol och ett höj- och sänkbart skrivbord.
- Se efter vad du har hemma. Har du en kontorsstol sedan tidigare kan du öka ergonomin genom att placera en kudde i ländryggen för att stötta upp hållningen, eller sitta på en kudde för förbättrad tryckavlastning.
- Lägg en kudde under fötterna för avlastning och stimulans. Det hjälper dig att hålla i gång blodcirkulationen.
- Ta pauser och res dig upp. Använd ett stretchband för att sträcka ut axlar, nacke och skuldror. Gör knäböj, sätt dig i jägarställning mot väggen i ett par minuter. Det viktiga är att du rör på dig och trycker i gång blodcirkulationen och de muskler som gått i vila. Aktivitet och rörelse är jätteviktigt även när du sitter och jobbar.