Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Ergonomi datorskärm: Rätt inställningar gör skillnad

Sitter du med fel avstånd till din datorskärm kan det påverka dig mer än vad du tror. Ansträngda ögon, obehag och smärta i nacke och rygg är bara några vanliga problem. Oavsett om du arbetar, studerar eller njuter av dina favoritspel, kan rätt ergonomi för datorskärmen göra stor skillnad för din komfort och produktivitet. I den här guiden hjälper vi dig att ställa in datorskärmen på rätt sätt, inklusive skärmavstånd, belysning och bakgrundsbelysning.

Avstånd till skärm – vad rekommenderas?

Placera skärmen 50–75 centimeter från dina ögon. Den övre kanten på datorskärmen ska vara i höjd med dina ögonbryn. När du tittar rakt fram ska blicken hamna på den övre halvan av skärmen. Denna position avlastar nacke och rygg då du slipper böja på nacken eller luta dig framåt, samtidigt som avståndet till skärmen är behagligt för ögonen. Investera gärna i en bra monitorarm som tillåter höjdjustering och vinkling av dina skärmar.

Tips! Använd dig gärna av "20-20-20"-regeln när du arbetar. Ta en paus på 20 sekunder var 20:e minut och titta på något som är 20 meter bort. Det gör att musklerna runt ögonen slappnar av vilket kan minska trötthet.

Optimal belysning datorskärm

Rätt belysning vid datorskärmen är avgörande för att minska bländning och trötthet i ögonen. Sitter du vid ett fönster bör skärmen placeras vinkelrätt mot fönstret för att minimera direkt solljus och reflexer. Använd med fördel persienner eller gardiner för att styra det naturliga ljuset. Investera i justerbara skrivbordslampor med varmvita LED-lampor för att ge jämn, indirekt belysning som minskar bländning av skärmen.

Läs gärna vår artikel Skrivbordsbelysning – Så här lyckas du, för en utökad guide till hur du belyser ditt skrivbord och arbetsyta på bästa sätt.

Justera bakgrundsbelysningen för ögonens skull

Bakgrundsbelysningen på datorskärmen har stor betydelse för hur bekvämt det är att titta på den. De flesta skärmar har inställningar för ljusstyrka och färgtemperatur. Så här optimerar du dem:

Ljusstyrka: Ställ in ljusstyrkan på en nivå som matchar den omgivande belysningen i rummet. Undvik att göra skärmen för ljus eller för mörk eftersom det kan vara ansträngande för ögonen.

Färgtemperatur: Välj en färgtemperatur som passar dina behov och arbetsuppgifter. Varmare (gulaktiga) färger är ofta att föredra för läsning, medan kallare (blåaktiga) färger kan vara bättre för grafik och videoredigering.

4 smarta tips för skärmergonomi på högsta nivå

Bildskärmens lutning: Luta bildskärmen något uppåt så att skärmen är parallell med din siktlinje. Detta minimerar behovet av att luta huvudet och nacken.

Rengöring av skärmen: Rengör skärmen regelbundet för att avlägsna damm, fingeravtryck och fläckar. En ren skärm underlättar för ögonen.

Skärmens storlek: Tänk på storleken på din bildskärm. En större skärm kan minska behovet av att kisa eller luta sig inåt, men se till att den inte tar upp för mycket av din arbetsyta.

Antireflexfilter: Om bländning är ett återkommande problem kan du överväga att använda antireflexfilter eller skärmskydd för att minska reflektionerna.

Genom att följa våra riktlinjer för ergonomi vid datorskärmen kan du skapa en bekväm och produktiv arbetsplats som främjar ögonhälsan. Men glöm inte att alla har olika behov. Testa dig fram för att hitta det som fungerar bäst för dig. Behöver du hjälp är du alltid välkommen att kontakta oss på DPJ Workspace!

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft