Greta M. Grossman – banbrytande formgivare och arkitekt

Som formgivare och arkitekt, verksam i både Sverige och Kalifornien under 1900-talets mitt, var Greta en kvinna som bröt mot spelets alla regler. Med sitt inspirerande formspråk, tog hon sig an en mansdominerad bransch och skakade om den i grunden. När den svenska, kvinnliga rösträtten firar 100 år, väljer vi att hylla en av designvärldens mest framstående men bortglömda kvinnor; Greta M. Grossman (1906-1999).

Greta Magnusson föddes i Helsingborg 1906, och visste tidigt vad hon ville göra med sitt liv. Som ung valde hon därför att ta en lärlingsposition vid ett lokalt möbelsnickeri. Under tidigt 1930-tal gick hon vidare för att studera vid Tekniska Skolan i Stockholm, idag Konstfack, och blev en av de första kvinnorna att ta examen ifrån lärosätet. Efter sina studier öppnade hon sin egen butik med tillhörande studio i Stockholms innerstad, och kallade den kort och gott Studio.

Emigrerade och blev en del av eliten

Under stormande världskrig valde Greta och hennes man Billy Grossman att emigrera till Los Angeles år 1940. Väl på plats öppnade hon en ny butik och var en av de första att introducera amerikanerna för den skandinaviska modernismen. Hon blev snart en del av kultureliten och byggde upp ett stort klientel av kända namn så som Frank Sinatra, Ingrid Bergman och Greta Garbo.

Sofistikerad men lekfull design

Som arkitekt stod Greta bakom fler än 15 hus, utspridda runt om i Sverige och Kalifornien. Det var dock hennes industriella design som gjorde henne känd. Hennes sofistikerade men ändå lekfulla formspråk slog an i en tid annars präglad av konformitet. I hennes rika portfölj hittas bland annat lampserien Cobra, möbelserien 62 och den älskade golvlampan Gräshoppa. Hennes verk har ställts ut på flera prestigefyllda museum, så som MoMa i New York och Nationalmuseum i Stockholm.

En välförtjänt comeback

Efter en lång karriär valde Greta att gå i pension under sent 1960-tal. Precis som för många andra framgångsrika kvinnor, försvann hennes namn snabbt från den mansdominerade marknaden. Under senare år har dock Gretas namn gjort en välförtjänt comeback, och hennes framåtskridande design blir nu älskad av den generation hon själv borde ha tillhört.

Hos oss på DPJ Workspace hittar du flera av Greta M. Grossmans mest kända verk, så som golvlampan Gräshoppabordslampan Cobra och skrivbordet 62 Desk. I år har vi även utsett Gräshoppa till Årets Julklapp. Klicka hem den från vår webb eller köp den direkt i vår butik.

Grattis Sverige till 100 år med lika rösträtt!

meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och -inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 5 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler i Stockholm och på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

 • Ergonomiska kontorsmöbler

  Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

 • Skrivbord

  I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

 • Kontorsstolar

  De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

 • Ljudabsorbenter

  Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

DPJ Workspace – kontorsmöbler i butik och webbshop

DPJ har utöver sin onlinebutik även en fysisk butik i Stockholm city där du kan känna på produkterna, och få hjälp med kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensmöbler och allt annat som du behöver för ett välfungerande kontor med bra arbetsmiljö.

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft