Vad gör ett kontor ergonomiskt?

Ergonomi är ett brett begrepp. Det kan därför vara svårt att veta vad som gör ett kontor ergonomiskt. Ofta pratar man om höj- och sänkbara skrivbord och ergonomiska kontorsstolar, men ergonomi på arbetsplatsen handlar om mycket mer än så.

Ergonomi på kontoret handlar till stor del om att du ska ha rätt verktyg för att kunna utföra dina arbetsuppgifter, samt att dessa ska gå att anpassa utifrån dina individuella behov. En annan del av begreppet ergonomi, handlar om samspelet mellan dig, miljön runt omkring dig och dina arbetsuppgifter. Bra exempel på hur miljön spelar in är tillgången till enskilda kontorsrum för arbetsuppgifter som kräver extra koncentration, eller ljudabsorbenter som sänker ljudnivån i det öppna kontorslandskapet.

Vad innebär det att arbeta ergonomiskt?

Att arbeta ergonomiskt innebär att du utför dina arbetsuppgifter på ett sätt som inte överbelastar kroppen. I en kontorsmiljö innebär detta att du har en kontorsstol som du kan ställa in efter din kropp och dina behov. Du bör även ha tillgång till redskap som gör det möjligt att variera din arbetsposition, så som höj- och sänkbart skrivbord, ståmatta, balanspall och andra aktiva sitt- och ståmöbler.

Hur ska man arbeta ergonomiskt?

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska arbeta ergonomiskt på bästa sätt. Arbetar du på kontor är det viktigaste att du rör på dig och varierar din arbetsställning flera gånger under dagen. Ställ dig upp och jobba då och då, och byt ut din kontorsstol mot en sittboll eller balanspall någon timme om dagen. Det är även viktigt att din kontorsstol är inställd utifrån din kropp och att du kan vila armarna på skrivbordet med 90 graders lutning i armbågarna.

Så här ställer du in din kontorsstol korrekt – steg för steg.

Varför är det viktigt att arbeta ergonomiskt?

Det är viktigt att arbeta ergonomiskt för att din kropp ska hålla i längden. Överbelastning av muskler och leder kan exempelvis leda till smärta, inflammationer och spänningsvärk i nacke, skuldror, axlar, rygg och svank. Musarm och tennisarmbåge är två vanliga diagnoser bland människor som arbetat felaktigt framför datorn under en längre tid. En felaktig sittställning kan även leda till kompressionsskador där ryggens kotor trycks ihop. Diskbråck är smärtsamt och kräver ofta lång sjukskrivning.

Hjälp med ergonomi på kontor

Behöver du hjälp att se ut ergonomiska möbler till kontoret? I vår butik på Mäster Samuelsgatan 65 i Stockholm kan du prova en mängd kontorsstolar och andra aktiva sitt- och ståmöbler. Våra inredningssäljare är experter på ergonomi och hjälper dig gärna hitta rätt kontorsmöbler utifrån dina behov. Är du företagare och letar möbler till kontoret? Läs mer om hur vi kan hjälpa dig under Projekt och offert.

meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och -inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 5 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler i Stockholm och på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

 • Ergonomiska kontorsmöbler

  Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

 • Skrivbord

  I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

 • Kontorsstolar

  De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

 • Ljudabsorbenter

  Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

DPJ Workspace – kontorsmöbler i butik och webbshop

DPJ har utöver sin onlinebutik även en fysisk butik i Stockholm city där du kan känna på produkterna, och få hjälp med kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensmöbler och allt annat som du behöver för ett välfungerande kontor med bra arbetsmiljö.

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft