Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Vad gör ett kontor ergonomiskt?

Ergonomi är ett brett begrepp. Det kan därför vara svårt att veta vad som gör ett kontor ergonomiskt. Ofta pratar man om höj- och sänkbara skrivbord och ergonomiska kontorsstolar, men ergonomi på arbetsplatsen handlar om mycket mer än så.

Ergonomi på kontoret handlar till stor del om att du ska ha rätt verktyg för att kunna utföra dina arbetsuppgifter, samt att dessa ska gå att anpassa utifrån dina individuella behov. En annan del av begreppet ergonomi, handlar om samspelet mellan dig, miljön runt omkring dig och dina arbetsuppgifter. Aspekter kopplade till miljön kan till exempel vara tillgång till enskilda kontorsrum för fokuserat arbete, eller ljudabsorbenter i öppna kontorslandskap som sänker ljudnivån.

Vad innebär det att arbeta ergonomiskt?

Att arbeta ergonomiskt innebär att du utför dina arbetsuppgifter på ett sätt som inte överbelastar kroppen. I en kontorsmiljö innebär detta att du har en kontorsstol som du kan ställa in efter din kropp och dina behov. Du bör även ha tillgång till redskap som gör det möjligt att variera din arbetsposition, så som höj- och sänkbart skrivbord, ståmatta, balanspall och andra aktiva sitt- och ståmöbler.

Hur ska man arbeta ergonomiskt?

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska arbeta ergonomiskt på bästa sätt. Arbetar du på kontor är det viktigaste att du rör på dig och varierar din arbetsställning flera gånger under dagen. Ställ dig upp och jobba då och då, och byt ut din kontorsstol mot en sittboll eller balanspall någon timme om dagen. Det är även viktigt att din kontorsstol är inställd utifrån din kropp och att du kan vila armarna på skrivbordet med 90 graders lutning i armbågarna.

Så här ställer du in din kontorsstol korrekt – steg för steg.

Varför är det viktigt att arbeta ergonomiskt?

Det är viktigt att arbeta ergonomiskt för att din kropp ska hålla i längden. Överbelastning av muskler och leder kan exempelvis leda till smärta, inflammationer och spänningsvärk i nacke, skuldror, axlar, rygg och svank. Musarm och tennisarmbåge är två vanliga diagnoser bland människor som arbetat felaktigt framför datorn under en längre tid. En felaktig sittställning kan även leda till kompressionsskador där ryggens kotor trycks ihop. Diskbråck är smärtsamt och kräver ofta lång sjukskrivning.

Hjälp med ergonomi på kontor

Behöver du hjälp att se ut ergonomiska möbler till kontoret? I vår butik på Mäster Samuelsgatan 65 i Stockholm kan du prova en mängd kontorsstolar och andra aktiva sitt- och ståmöbler. Våra inredningssäljare är experter på ergonomi och hjälper dig gärna hitta rätt kontorsmöbler utifrån dina behov. Är du företagare och letar möbler till kontoret? Läs mer om hur vi kan hjälpa dig under Projekt och offert.

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft