Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Välj rätt stol – höjd och andra standardmått

Att välja en stol med rätt höjd låter enkelt, men vad är rätt höjd egentligen? När du ska inreda en funktionell arbetsplats eller matplats är stolarnas sitthöjd avgörande för resultatet. Olika typer av stolar har dessutom olika standardhöjd utifrån sitt avsedda användningsområde. I den här artikeln utforskar vi standardmått, sitthöjder och andra aspekter du bör ta hänsyn till när du letar stolar.

Vanliga frågor relaterade till stolshöjd

Sitthöjd – vad är det? Sitthöjden på en stol avser avståndet från golvet till sitsens ovansida. Detta mått avgör hur bekvämt du kan sitta vid ett bord eller skrivbord.

Barstol – vilken höjd? Barstolar är designade för högre bord som köksdiskar, bardiskar och ibland även receptioner. Den standardiserade sitthöjden för barstolar ligger vanligtvis på 65–75 centimeter, vilket är idealiskt för upphöjda ytor.

Standardmått stol – vad är det? Standardmåtten på en stol kan avse både sitthöjd och totalhöjd. Sitthöjden för vanliga matstolar kan variera, men ligger generellt på 45–50 centimeter från golvet till sätet. Standardmåttet gällande totalhöjd inkluderar stolens ryggstöd och ligger på cirka 80 till 100 centimeter. Måttet på själva ryggstödet kan variera beroende på stolens design.

Rätt höjd på stol – hur vet jag?

Så här går du till väga för att välja rätt stolshöjd utifrån dina behov.

1. Mät höjden på ditt bord eller diskbänk: Innan du köper stolar är det viktigt att mäta höjden på ditt bord eller din disk. Detta kommer att avgöra vilken stolshöjd som behövs för att du ska sitta bekvämt.

2. Tänk på komfort och ergonomi: Den idealiska stolshöjden gör att du kan sitta med fötterna plant mot golvet och knäna i en 90-graders vinkel. Denna hållning främjar bra blodcirkulation och minimerar belastningen på rygg och ben. En kontorsstols höjd går nästan alltid att justera, till skillnad från en köksstols, vilket är en av anledningarna till att du bör investera i en bra kontorsstol även om du jobbar hemifrån.

3. Matcha stolshöjd med bordshöjd: För matplatser bör stolarnas höjd vara tillräcklig för att skapa ett bekvämt avstånd mellan ben och bordsskiva. Avståndet bör ligga på 25–30 centimeter och ska mätas från den nedre delen av ditt knä upp till skivans ovansida.

4. Barstolar för högre bord och diskar: Om du har en köksdisk eller en bar kan du komplettera med stiliga barstolar i lämplig höjd. En sitthöjd som ligger runt 65 centimeter passar bra för vanliga köksdiskar och köksöar, medan en sitthöjd runt 75 centimeter är perfekt för högre bardiskar och barbord. Vill du kunna flytta runt stolen bör du välja en barpall med justerbar höjd.

5. Testa innan du köper: Prova gärna att sitta på stolen innan du bestämmer dig så du är säker på att stolen passar dig. I DPJ:s butik på Mäster Samuelsgatan 65 i Stockholm är du alltid välkommen att prova våra bästsäljande kontorsstolar.

Brett utbud sittmöbler hos DPJ

Hos oss hittar du stolar av alla slag. Vi har till exempel ergonomiska kontorsstolar med justerbar sitthöjd för optimal komfort, matstolar i olika höjder för att komplettera ditt matbord perfekt och barstolar med höjder från 63 till 80 centimeter, idealiska för köks- och bardiskar.

Genom att förstå de olika stolhöjdsmåtten och ta hänsyn till dina specifika behov kan du fatta välgrundade beslut när du handlar nya möbler. Behöver du hjälp att hitta stolar som passar dina nuvarande bord, eller önskar hitta helt nya sittgrupper? Kontakta oss så hjälper vi dig.

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft