Det finns många olika kontorsstolar för användning i kontorsmiljö. Ingen specifik kontorsstol är nödvändigtvis den bästa för alla ändamål, men det finns vissa gemensamma funktioner för en bra ergonomisk kontorsstol. En bra stol tillåter användaren att anpassa stolen efter sin vikt, längd och stolen måste ge ett bra stöd för hela kroppen.

Går du i tankarna att köpa kontorsstol har du hittat alldeles rätt, här tipsar vi om riktiga bästsäljare och saker att tänka på inför valet av kontorsstol.

I den här artikeln / guiden kan du läsa om:

 • Vår "bäst i test" av kontorsstolar 2019
 • Våra råd inför ditt köp av kontorsstol
 • Vad som utmärker en ergonomisk stol

Vilken kontorsstol ska man köpa? Vi listar vår ”bäst i test 2019”

DPJ's testpanel som alla arbetar administrativt och sitter minst 6 timmar dagligen, fick i uppdrag att utvärdera 12 olika ergonomiska kontorsstolar under 3 månaders tid.

Resultaten:
Följande anser DPJ's testpanel är de bästa ergonomiska kontorsstolarna (2019) för dig som sitter mer än 6 timmar per dag:

Vi rekommenderar några av marknadens bästa kontorsstolar:

  1. Malmstolen 4000 - Hela 67% gav denna stol högsta betyg!
   På förstaplats finner vi Malmstolen 4000 med Dux-sits.

   En stol som erbjuder mycket god sittkomfort och som balanserar upp kroppen i det läge du önskar. Modell 4000 är en arbetsstol med gunga av knäledsmodell, där rörelseaxeln är placerad strax under sätets framkant.

   - Gungans hårdhet kan justeras med hänsyn till användarens längd och vikt.
   - Ryggstödet är steglöst höj- och sänkbart.
   - Steglös lutning av ryggstödet.
   - Stolen är steglöst höj- och sänkbar.
   - Sittdjupsjustering i sex lägen inom ett område av 8 cm.
   - Kan fås med DUX-sits som extra tillbehör (Rekommenderas).

  2. Brizley Repose 600
   En av de bättre ergonomiska kontorsstolarna på marknaden. Testpanelen ansåg att denna stol låg väldigt bra till. Alla kunde hitta en bra sittposition väldigt snabbt.

   Repose 600 är en ergonomisk stol med hög reglerbarhet i ett minimalistiskt paket. Med rena linjer och avskalat utseende är den lätt att placera i olika typer av miljöer. Repose har en generös sits och en helklädd rygg som är väl utformad med inbyggt svankstöd.

   Repose passar på de flesta moderna kontor just för att den erbjuder så många valmöjligheter. Det finns en mängd olika textilier att välja på, och den dekorativa delningen i stolens rygg ger stolen sin karaktär.

  3. Herman Miller Aeron
   Det är alltid svårt att välja en 3:a när kampen är så hård. Många i panelen ville ha Herman Miller Aeron kontorsstol på förstaplatsen.

   Kontorsstolen Herman Miller Aeron är en av vår tids mest kända kontorsstolar. Den lanserades år 1994 och blev snabbt en succé.

   Aeronstolen dominerar valet av kontorsstolar i hela Silicon Valley och ses i nästan varenda musikstudio i USA. I Sverige har vi märkt en stor efterfrågan av denna stol från arbetsplatser som ställer krav på hög ergonomi.

   Många av kunderna återfinns inom b.la. reklambyråer, musikföretag, IT-företag och advokatkontor.
   Stolen är tillverkad med mycket hög nivå och är en av vår tids mest uppmärksammade kontorsmöbler.

  4. Håg Capisco 8106
   Sist men absolut inte minst hittar du vår storsäljare Håg Capisco 8106.

   För dig som söker en aktiv sittställning är Håg Capisco 8106 ett riktigt bra alternativ. Den låter dig arbeta dynamiskt och rörligt, men samtidigt i full balans. Den sadelformade sitsen kan justeras och under dagen kan du välja mellan att sitta eller stå, perfekt om du arbetar vid ett justerbart skrivbord.

Har du svårt att veta vilken stol som passar dig? Se hela utbudet av våra stolar till kontoret och tveka inte på att kontakta ossvi hjälper dig mer än gärna att hitta rätt kontorsstol!

Detta ska du titta efter när du ska köpa en ergonomisk kontorsstol

Att köpa en ergonomisk kontorsstol kräver mycket eftertänksamhet. Här har vi samlat några tips som du kan ha användning av i valet av kontorsstol!

Först och främst bör du fråga dig följande:

 • Hur mycket sitter du i stolen? Många timmar kräver en bättre kontorsstol.
 • Hur är din nuvarande stol? Vad har varit bra och mindre bra?
 • Hur föredrar du att ha armarna när du arbetar? Vilande direkt på bordet eller på armstöd?

Var varsam mot din kropp, välj en bra kontorsstol

Du har bara en kropp och därför är det viktigt att ta hand om den. Välj därför en kontorsstol som är ergonomisk och som förebygger belastningsskador. En ergonomisk kontorsstol har många inställningsmöjligheter, hög komfort och låter dig variera arbetspositionen tack vare sina justerbara inställningsmöjligheter.

Utnyttja stolens alla inställningar

Många ställer in sin kontorsstol en gång när den är ny och använder den därefter på samma sätt för alltid – istället för att faktiskt nyttja alla de funktioner stolen erbjuder och ändra inställningarna ibland. Kroppen vill ha variation och därför bör du se till att faktiskt nyttja stolens alla inställningar för att hålla en varierad sittställning.

 

4 vanliga funktioner hos en ergonomisk stol

 • Sitshöjd: Stolens sits justeras för att du ska sitta i rätt höjd mot skrivbordet. Dina armar bör vila på skrivbordet.
 • Rygg- och svankstöd: Ländryggens kurva bör få ett ordentligt stöd från stolen. Du ska kunna justera hela ryggstödet på en ergonomisk stol.
 • Bredd och djup: Standardbredd brukar vara 43–50 cm och sitsens djup bör justeras så att du har ett mellanrum på 5–10 cm mellan knäveck och sitsens främre del.
 • Vinklingsbar sits: Sitsvinkling bör vara möjligt. Att vinkla sitsen framåt kan gynna blodcirkulationen i låren.

Lycka till i jakten på din nya kontorsstol!

home-seo.jpg

Hos DPJ hittar du kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen.

DPJ levererar inredning till såväl små som stora företagsprojekt, och vi hjälper självklart även dig som privatperson. Vi levererar professionell inredning för alla kontorsmiljöer alltid med minst 5 års garanti.

I vår online butik hittar du ett urval av den vanligaste inredningen för kontor. – Söker du ett speciellt varumärke eller en annan färg eller material, ber vi dig att kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

DPJ är både en fysisk butik i Stockholm city och en webbutik för kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensteknik och all annan inredning som du behöver för på ditt jobb.

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft

Handlar du som företag eller privatperson?

Välj nedan hur du vill se våra priser