Ljudabsorbenter och avskärmning på kontor – så fungerar ljudabsorbenter

Bild: Bordsskärm Dezibel från Zilenzio och väggabsorbent Arc från Blå Station.

Att utrusta lokalen med ljudabsorbenter och avskärmning är ett smart sätt att sänka ljudnivån på kontoret. Lägre ljudnivåer går bland annat att koppla till minskad stress och ökad koncentration – två positiva effekter för både hälsa och arbetsprestation. Men vad är en bra ljudabsorbent? Och hur fungerar absorbenter egentligen? Här ger vi dig svaren.

Luften omkring dig må se tom ut, men det är långt ifrån sant. Alla ljud du hör färdas genom luften till dina öron i form av ljudvågor. I ett textiltomt rum studsar ljudvågorna mellan alla hårda ytor; väggar, golv och tak, vilket ger upphov till ekon och skarpa ljud. I ett rum med textiler absorberas i stället en del av ljudvågorna, vilket dämpar ljudnivån. Utöver mattor och gardiner, är det enklaste sättet att uppnå denna effekt att inreda med ljudabsorbenter på kontoret.

Vilka egenskaper bör en bra ljudabsorbent ha?

En bra ljudabsorbent bör vara minst fyra centimeter tjock och kombinera ett högdensitivt inre material och ett strukturellt yttre. Detta beror på att ljudvågorna delas i tre delar när de träffar absorbenten. En del studsar på materialets yta och splittras då om ytan är ojämn vilket minskar ljudets kraft. En annan del åker in i materialet och studsar runt där inne tills ljudet dör ut, vilket sker mer effektivt i ett material med hög densitet. En tredje och sista del åker bara rakt igenom materialet.

Hur fungerar ljudabsorbenter?

Ljudabsorbenter fungerar genom att omvandla ljudvågor till värmeenergi. Detta sker genom den friktion som uppstår när ljudet träffar det mjuka materialet. Energin fortsätter att studsa inuti absorbenten vilket minskar efterklangstiden tills ljudet till slut dör ut helt

Vilka material absorberar ljud bäst?

I fråga om vilka material som absorberar ljud bäst är stenull klart överlägset. Ett annat bra alternativ är glasull som har liknande egenskaper som stenull men lägre vikt. Även polyester är ett populärt material i ljudabsorbenter. Polyester har också god absorptionsförmåga, dock något lägre än de mineraluller som nämns ovan.

Hjälp med ljudabsorbenter på kontoret

Behöver du fler tips och råd om bra produkter för kontoret eller för hur du bäst utrustar arbetsplatsen med ljudabsorbenter? Kontakta oss så hjälper vi dig. Våra projektsäljare har lång erfarenhet av akustikplanering och tar sig an små som stora projekt. Läs mer på sidan Projekt och offert, under våra företagstjänster.

Hos oss på DPJ Workspace hittar du ljudabsorbenter i alla olika former, så som bordsskärmar, golvskärmar, takabsorbenter och väggabsorbenter. Kombinera gärna flera av dem för att uppnå bästa resultat!

meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och -inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 5 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler i Stockholm och på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

 • Ergonomiska kontorsmöbler

  Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

 • Skrivbord

  I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

 • Kontorsstolar

  De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

 • Ljudabsorbenter

  Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

DPJ Workspace – kontorsmöbler i butik och webbshop

DPJ har utöver sin onlinebutik även en fysisk butik i Stockholm city där du kan känna på produkterna, och få hjälp med kontorsinredning, kontorsmöbler, konferensmöbler och allt annat som du behöver för ett välfungerande kontor med bra arbetsmiljö.

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft