Logga in på ditt konto

Inget konto? Skapa ett här

Spåra & hantera din order

Ordernr. är 7 siffror. Referensnr. är 9 bokstäver

Har du några frågor?

+46 (0)8-444 54 24
info@dpj.se

Öppettider kundtjänst

Mån - Fre: 09.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

Våra vanligaste frågor & svar

Till Frågor & svar

Ljudabsorbenter och avskärmning på kontor – så fungerar ljudabsorbenter

Bild: Bordsskärm Dezibel från Zilenzio och väggabsorbent Arc från Blå Station.

Att utrusta lokalen med ljudabsorbenter och avskärmning är ett smart sätt att sänka ljudnivån på kontoret. Lägre ljudnivåer går bland annat att koppla till minskad stress och ökad koncentration – två positiva effekter för både hälsa och arbetsprestation. Men vad är en bra ljudabsorbent? Och hur fungerar absorbenter egentligen? Här ger vi dig svaren.

Luften omkring dig må se tom ut, men det är långt ifrån sant. Alla ljud du hör färdas genom luften till dina öron i form av ljudvågor. I ett textiltomt rum studsar ljudvågorna mellan alla hårda ytor; väggar, golv och tak, vilket ger upphov till ekon och skarpa ljud. I ett rum med textiler absorberas i stället en del av ljudvågorna, vilket dämpar ljudnivån. Utöver mattor och gardiner, är det enklaste sättet att uppnå denna effekt att inreda med ljudabsorbenter på kontoret.

Vilka egenskaper bör en bra ljudabsorbent ha?

En bra ljudabsorbent bör vara minst fyra centimeter tjock och kombinera ett högdensitivt inre material och ett strukturellt yttre. Detta beror på att ljudvågorna delas i tre delar när de träffar absorbenten. En del studsar på materialets yta och splittras då om ytan är ojämn vilket minskar ljudets kraft. En annan del åker in i materialet och studsar runt där inne tills ljudet dör ut, vilket sker mer effektivt i ett material med hög densitet. En tredje och sista del åker bara rakt igenom materialet.

Hur fungerar ljudabsorbenter?

Ljudabsorbenter fungerar genom att omvandla ljudvågor till värmeenergi. Detta sker genom den friktion som uppstår när ljudet träffar det mjuka materialet. Energin fortsätter att studsa inuti absorbenten vilket minskar efterklangstiden tills ljudet till slut dör ut helt

Vilka material absorberar ljud bäst?

I fråga om vilka material som absorberar ljud bäst är stenull klart överlägset. Ett annat bra alternativ är glasull som har liknande egenskaper som stenull men lägre vikt. Även polyester är ett populärt material i ljudabsorbenter. Polyester har också god absorptionsförmåga, dock något lägre än de mineraluller som nämns ovan.

Hjälp med ljudabsorbenter på kontoret

Behöver du fler tips och råd om bra produkter för kontoret eller för hur du bäst utrustar arbetsplatsen med ljudabsorbenter? Kontakta oss så hjälper vi dig. Våra projektsäljare har lång erfarenhet av akustikplanering och tar sig an små som stora projekt. Läs mer på sidan Projekt och offert, under våra företagstjänster.

Hos oss på DPJ Workspace hittar du ljudabsorbenter i alla olika former, så som bordsskärmar, golvskärmar, takabsorbenter och väggabsorbenter. Kombinera gärna flera av dem för att uppnå bästa resultat!

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft