Watt, volt och hertz – Vad är vad egentligen?

Watt, volt och hertz är vanliga beteckningar som de allra flesta känner igen, men kanske inte har så bra koll på. Ska du exempelvis köpa en lampa är detta en trio som ofta dyker upp i produktspecifikationen. Så vad betyder de egentligen? Här är kort guide för dig som vill bättra på teknikkunskaperna.

Oavsett om du ska köpa en taklampa, golvlampavägglampa eller skrivbordslampa finns det vissa begrepp som återkommer i beskrivningen. Här går vi igenom tre vanliga begrepp som har med el att göra; watt, volt och hertz. 

Vilken watt på lampa? Elektrisk effekt

Watt är den måttenhet som används för att mäta elektrisk effekt, eller hur mycket energi något förbrukar. En watt-märkning kan därför användas för att räkna ut hur mycket din lampa kommer att kosta per 1 000 timmar. Man brukar räkna att en kilowattimme kostar cirka 1,5 kronor. En lampa på 46 W kommer därmed kosta dig cirka 69 kronor per 1 000 timmar (46x1,5=69).

energy rating

Volt (V) mäter elektrisk spänning

Volt är måttenheten för elektrisk spänning. Den elektriska spänningen beror på fördelningen av antalet elektroner (de som rör sig) och atomer (de som tar emot elektronerna) i den elektriska kretsen.

Ju högre spänning, desto högre ström

Märkningen V indikerar därmed vilken spänning en lampa klarar av. I Sverige har vanliga vägguttag en standardspänning på 230 volt. Ska du koppla in en lampa i ett vägg-/takuttag bör lampan därför klara en spänning runt 230 V eller högre för att inte gå sönder.

Två svenska eluttag

Hertz (Hz) mäter flimmertäthet

Hertz betecknar frekvens och står för antalet gånger strömmen byter riktning per sekund. För att göra detta förståeligt behöver vi först reda ut begreppen ”likström” och ”växelström”.

  • Likström (DC) innebär att strömmen alltid rör sig åt samma håll, från en pluspol till en minuspol som i ett batteri.
  • Växelström (AC) innebär att strömmen rör sig fram och tillbaka mellan en neutral ledning och en ledning som växlar mellan att agera plus- och minuspol. Denna uppbyggnad hittar du i vanliga vägguttag.

Hertz har alltså med växelström att göra

Svenska vägguttag har en frekvens på 50 Hz vilket betyder att strömmen byter riktning 50 gånger i sekunden. Varje byte innebär att strömmen stannar upp och hertz kan därmed ses som ett sätt att ange flimmertäthet. Ett flimmer på 50 Hz sker dock så pass snabbt att vi inte uppfattar några glapp i ljuset. Är en lampa märkt med Hz kan den endast användas ihop med växelström och fungerar ej med likström.

Hos oss på DPJ Workspace hittar du belysning av alla dess slag, så som skrivbordslampor, taklamporgolvlampor och mycket mer.

Välkommen att beställa din lampa direkt från vår webb, eller vid ett besök i vår butik på Mäster Samuelsgatan 65 i Stockholm.

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft