Sadelstol – bäst i test 2024

På dagens aktiva kontor, med goda möjligheter till ergonomiskt arbete, är sadelstolen en vanligt förekommande sittmöbel. En bra sadelstol gör att användaren uppmuntras sitta rakt i så kallad ryttarställning med fötterna i linje med, eller bakom, kroppen. Med en sådan sittställning styrs bäckenet i en vinkel som gör det lättare att hålla ryggen i en bra position, och det blir svårare att säcka ihop så fort man inte tänker på hur man sitter.

Här på DPJ har vi ett brett utbud av ergonomiska och bra sadelstolar, och för att hjälpa dig välja rätt modell har vi testat våra mest populära modeller för att avgöra vilken sadelstol som är Bäst i test 2024. Kolla in hela vårt sortiment av balansstolar och sadelstolar för att se alla stolar vi valt mellan.

Vilken sadelstol är bra – och vilken är bäst?

Testpanelen hos DPJ består av idel kontorsarbetare som spenderar större delen av sina arbetsdagar sittandes på kontorsstolar av olika slag. Med god erfarenhet av branschutbudet och vad som utgör en bra sadelstol har de fått testa våra olika modeller, och kommit fram till vilken som är bäst sadelstol. Läs vidare för resultatet av vilken sadelstol som är Bäst i test 2024!

Back app med och utan hjul

1. Sadelstol Back app med hjul

Allra bäst tyckte panelen om Back app som är en korsning av en sadelstol och en balanspall. Denna version av Back app har dessutom en avtagbar hjulställning som gör det enkelt att byta mellan de två funktionerna. Den röda balanskulan går att justera för att öka eller sänka stolens rörlighet när du nyttjar den som balanspall. Pallen följer smidigt varenda rörelse, vilket aktiverar olika muskler och stärker upp kroppen över tid. Sammantaget gör alla unika funktioner och pallens höga kvalitet att vi utser denna sadelstol till bäst i test!

Håg Capisco 8105

2. Kontorsstol HÅG Capisco 8105

På en stabil andraplats hittar vi Håg Capisco 8105 – en smidig sadelstol utan krångliga inställningar. Dessutom har den en väldigt rimlig prislapp. Beroende på vilken liftomat du väljer kan Capisco 8105 höjas så mycket att du kan använda den som stöd vid en halvstående arbetsposition. Väljer du någon av de högre liftomaterna kan du även lägga till en fotring att stötta fötterna mot. Det är lätt att förstå varför 8105 är en av testets stora favoriter, och den kniper en välförtjänt andraplats.

Håg Capisco 8001 med och utan fotring

3. Kontorsstol HÅG Capisco Puls 8001

På det stora hela har Håg Capisco Puls 8001 samma funktioner som Capisco 8105. Skillnaden är att 8001 inte har en stoppad sits, utan en plastsits med inbyggd kudde. Detta ger en något hårdare sadelstol, vilket inte faller alla i smaken, men resulterar i en lägre prislapp. Även denna stol går att få med fotring vid val av en högre liftomat. Summan av kardemumman är 8001 en mycket prisvärd sadelstol som gör sitt jobb och erbjuder en varierad arbetsposition!

Dalton utan rygg

4. Sadelstol Dalton Alu50 utan ryggstöd – Konstläder

Dalton Alu50 i konstläder är en bekväm och smidig sadelstol på lättrullade hjul. Dalton går att få med en självjusterande sits där vinkeln på sitsen anpassar sig efter tyngdpunkten, eller med en sits med manuell vinkeljustering. Den bekväma sitsen är även stoppad med ett stadigt kallskum som ger bra stöd åt kroppen. I hård konkurrens hamnar Dalton på fjärde plats, men är en mycket prisvärd sadelstol som hjälper dig att sitta rätt!

Hur ska man sitta på en sadelstol?

För att sadelstolen ska tjäna sitt ergonomiska syfte krävs att du, precis som på andra stolar, sitter på rätt sätt. Stolens utformning uppmanar en god position, men det går att sitta fel även på den bästa sadelstolen. Tänk på att ha rätt höjd – fötterna ska vila stadigt på golvet. Sitt längst bak på stolen och håll fötterna under kroppen – på så vis främjar du den kroppsvinkel som stolen är anpassad för. Anpassa ditt höj- och sänkbara skrivbord så att du inte behöver böja dig fram för att arbeta.

Sadelstol eller kontorsstol?

Står du och väger mellan att köpa en kontorsstol eller en sadelstol och undrar vad du ska välja? Sadelstolen är tillverkad specifikt för att uppmuntra till en rak sittställning, och är ett ergonomiskt bra alternativ till många andra modeller av kontorsstolar. Med det sagt finns även många ergonomiska kontorsstolar av klassisk modell, med rygg- och armstöd. För en del personer kan det vara ovant att sitta på en sadelstol, och det viktigaste är i slutändan att de som använder stolarna är nöjda. Ergonomiska kontorsstolar hittar du här i många olika modeller och prisklasser.

meny

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft