Ergonomisk ståmatta: Stå mer, må bättre

En ergonomisk ståmatta, eller arbetsplatsmatta som det också kallas, bör vara en självklarhet för alla som står och arbetar bakom ett justerbart skrivbord. Många kanske inte ens vet om att det finns ergonomiska mattor medan andra helt enkelt struntar i det, eftersom de anser att det inte behövs – men det håller vi inte riktigt med om.

Här presenterar vi några fördelar med att ha en ergonomisk matta att stå på och guidar dig som vill köpa en ståmatta, till att göra ett bra val.

Varför arbetsplatsmatta?

De flesta av oss vet att det är bra för kroppen att variera mellan en sittande och stående position under arbetsdagen. Men att stå flera timmar på ett hårt golv är varken skönt eller hälsosamt och kan tära på både fötter, rygg och leder. Ett mjukare underlag är mer skonsamt mot kroppen, och det är här ståmattan kommer in. Här är några av många fördelar med ergonomiska arbetsplatsmattor.

De kan exempelvis:

  • hjälpa till att reducera de negativa effekterna av långvarigt stillasittande arbete

  • minska belastningen av fötter, axlar, rygg och leder

  • fördela kroppsvikten jämnt mellan båda fötterna

  • göra så att du orkar stå och arbeta längre, och i en bättre arbetsposition.

Hur vet man vilken arbetsplatsmatta man ska köpa?

Det finns ett antal olika ståmattor ute på marknaden och det är inte alltid lätt att veta vad man behöver. Nedan följer våra bästa tips på saker som du bör tänka på när du väljer din ståmatta. 

arbetsplattsmattor_stamattor.jpg

Bild: StandUp Circle från Matting, Yoga Fashion Nitril från Matting och Yoga StandzOn från Götessons

- Välj en stabil ståmatta med bra grepp

Du vill att mattan ska ligga still på golvet när du rör dig. Samtidigt vill du kunna göra småjusteringar av mattans position när du står vid skrivbordet, utan att behöva böja dig ner. Därför är det bra om mattan har ett bra grepp utan att sitta helt fastlimmad mot golvet.

- Välj inte en för mjuk matta

Du vill gärna ha en matta som är lagom hård. Om mattan är för mjuk kan den bli obekväm att stå och arbeta på under längre stunder. Det bästa sättet för dig att avgöra vilken hårdhet som passar dig bäst är helt enkelt att prova olika mattor innan du gör ditt köp.

- Leta gärna efter en ergonomisk matta med rundade kanter

Rundade kanter minskar nämligen risken för att du snubblar när du kliver upp på ståmattan. Den här mattan från Matting är ett bra exempel på en ergonomisk ståmatta med rundade kanter. 

- Dyrast är inte alltid bäst 

Stirra dig inte blind på priset. Fokusera istället på att hitta en arbetsplatsmatta som passar dig och som du tycker är bekväm att stå på.

Upptäck vårt utbud av ergonomiska mattor 

Lycka till!

meny

DPJ – kontorsmöbler för den moderna arbetsplatsen

DPJ levererar kontorsmöbler och inredning till små och stora företag såväl som privatpersoner. Vi levererar professionell kontorsinredning för alla miljöer, alltid med minst 10 års garanti. Här beställer du möbler för kontor med prisgaranti och snabb leverans.

DPJ – kontorsmöbler på nätet

I vår online-butik hittar du ett stort urval av inredning och möbler för kontor. Här finns kontorsmöbler i alla kategorier och något för varje kontor. Beställ en hel uppsättning av nya kontorsstolar, eller köp ett skrivbord till hemmakontoret.

Ergonomiska kontorsmöbler

Bekväma kontorsmöbler som avlastar och främjar en god hälsa är väl investerade pengar. Hos DPJ hittar du ergonomiska möbler för alla ändamål, från justerbara skrivbord till ergonomiska stolar som kan ställas in optimalt för varje användare.

Skrivbord

I vårt breda sortiment av skrivbord hittar du något som passar alla kontor och arbetsrum. Här finns allt från små och enkla fasta skrivbord med T-stativ till höj- och sänkbara skrivbord som uppmuntrar till ergonomiska arbetsplatser. Välj mellan raka skrivbord och platseffektiva hörnskrivbord – här hittar du något för alla lokaler.

Kontorsstolar

De flesta kontorsanställda spenderar många timmar om dagen sittandes i en kontorsstol. Som alla våra kontorsmöbler är våra kontorsstolar därför av hög kvalitet, och i vårt breda utbud hittar du stolar som passar till alla kontor. Här hittar du så klart även ergonomiska kontorsstolar med fokus på en hälsosam arbetsställning.

Ljudabsorbenter

Ljudnivån är en viktig faktor för en god arbetsmiljö, och med ljudabsorbenter av hög kvalitet kan du med hjälp av kontorsinredningen skapa en sundare ljudmiljö och en mer effektiv arbetsplats. Här finns ljudabsorbenter i form av skärmväggar och takabsorbenter, men även ljudabsorberande kontorsmöbler och hela fristående ljudisolerande rum. I vårt breda sortiment hittar du även andra kontorsmöbler och inredning för kontoret. Söker du ett speciellt varumärke, färg eller material? Kontakta oss, så hjälper vi dig personligen.

Läs mer

Vad våra kunder säger

Ett axplock av våra kunder

Mäklarhuset
TV4
Svenska Kyrkan
Google
Handelsbanken
Carlsberg
Försvarsmakten
Microsoft